Europa League: Feyenoord-Roma, Ajax-Legia, PSV-Zenit

Reacties

Ajax, PSV en Feyenoord weten hun tegenstanders in de Europa League. De Amsterdammers treffen Legia Warschau, PSV neemt het op tegen Zenit Sint-Petersburg en Feyenoord krijgt te maken met AS Roma.

Europa League: Feyenoord-Roma, Ajax-Legia, PSV-Zenit

• PSV en Feyenoord treffen met Zenit Sint-Petersburg en AS Roma tegenstanders met Champions League-allure. Feyenoord gaat eerst op bezoek in Italië, waarna het op 26 februari Kevin Strootman en kornuiten op visite krijgt. PSV begint thuis.

• Ajax lijkt op papier de makkelijkste tegenstander te hebben, maar het speelt de twee ontmoetingen met Legia Warschau wel zonder Poolse fans. Vanwege een straf van de UEFA mag de Poolse club geen fans mee naar Amsterdam nemen en mogen er in Warschau (waar ook de Europa League-finale wordt gespeeld) geen supporters aanwezig zijn.

• Voor de achtste finale wordt op 27 februari geloot.

• Voor de Nederlanders in Duitse dienst staan er mooie potjes op het programma. Roel Brouwers en zijn Borussia Mönchengladbach moeten zich een in tweeluik met titelverdediger Sevilla (in de poule onder Feyenoord geëindigd) zien te plaatsen voor de achtste finale, Bas Dost en VfL Wolfsburg spelen tegen CL-afvaller Sporting Lissabon.

• Het Celtic van Virgil van Dijk treft in Internazionale een fraaie naam, al is de club van trainer Roberto Mancini niet meer de grootmacht van vroeger.

Ibrahim Afellay gaat met Olympiakos eerst op bezoek bij Dnjepr Dnjepropetrovsk. Jonathan de Guzman en ex-PSV'er Dries Mertens spelen met Napoli tegen Trabzonspor, terwijl Jeremain Lens met Dinamo Kiev start met een uitwedstrijd bij Guingamp. Dinamo Moskou eindigde in de poule boven PSV en speelt tegen Anderlecht. Daar zullen verdedigers Douglas (ex-FC Twente) en Alexander Büttner (ex-Vitesse) het opnemen tegen Bram Nuytinck (ex-NEC).

• De ontmoeting tussen Aalborg BK en Club Brugge wordt er eentje tussen twee Nederlanders. Bij de Denen staat Donny Gorter onder contract, terwijl Ruud Vormer bij de Belgen speelt.

• De loting leverde verder een aantal fraaie affiches op. Zo speelt Villarreal, de huidige nummer zes van Spanje, tegen het bij tijd en wijle imponerende Red Bull Salzburg. Die ploeg schakelde vorig seizoen Ajax nog op niet mis te verstane wijze uit. Liverpool-Besiktas wordt daarnaast een reprise van een Champions League-wedstrijd uit 2007. Toen wonnen The Reds thuis met 8-0 van de Turken, waar de in Zaandam geboren Turk Oguzhan Özyakup speelt. Ex-Ajacieden treffen elkaar bij Tottenham-Fiorentina. Jan Vertonghen en Christian Eriksen spelen voor de Londenaren, Mounir El Hamdaoui staat bij de Italianen onder contract.

• Voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 overwinteren Ajax, PSV én Feyenoord in Europa. In 2011/12 waren er vier Nederlandse ploegen die na de winter nog in Europees verband speelden: Ajax, PSV, FC Twente en AZ.

• Opvallend is overigens dat Ajax en PSV de enige twee ploegen zijn die in alle edities van de Europa League (dus sinds het seizoen 2009/10) van de partij waren. De Eindhovenaren zijn qua puntentotaal bovendien de meest succesvolle club ooit in het tweede Europese clubtoernooi.

Feyenoord acteert dit seizoen voor het eerst sinds 2004/05 ook ná de jaarwisseling in Europa. In 2006/07 mocht dat ook, maar wegens ongeregeldheden rondom de uitwedstrijd bij Nancy werden de Rotterdammers toen gediskwalificeerd.

• Het huidige succes valt niet los te zien van de komst van trainer Fred Rutten naar Rotterdam-Zuid. Hij coachte in zijn loopbaan in 55 Europese wedstrijden en won er daarvan 31. Hij doet het daarmee beter dan zijn voorganger Ronald Koeman. De huidige manager van Southampton was trainer tijdens 58 Europese wedstrijden, maar won er daarvan slechts veertien.

• Ajax-trainer Frank de Boer won slechts elf van zijn 35 Europese wedstrijden, al betrof het in zijn geval voornamelijk duels in de Champions League. PSV-coach Phillip Cocu pakte in tien van de 21 duels de winst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.