PSV vernedert Ajax in topper en herovert koppositie

PSV heeft in eigen huis Ajax vernederd door met 4-0 van de rivaal te winnen. In de topper werd het verschil in de tweede helft gemaakt. De stevige nederlaag is voor de Amsterdammers een zéér gevoelige tik.

PSV vernedert Ajax in topper en herovert koppositie

De Eindhovenaren lieten vanaf de eerste seconde geen twijfel bestaan over de intenties. Ajax werd in de beginfase compleet overrompeld en PSV had het aan zichzelf te danken dat er niet direct een voorsprong als beloning volgde. Ola Toivonen, die opnieuw in de basis startte, mocht alleen op doelman Kenneth Vermeer af maar schoot de bal tegen het lichaam van de goalie. Even later miste Memphis Depay een enorme kopkans, terwijl Vermeer al geslagen in de hoek lag.

Memphis Depay baalt van zijn gemiste kans.
Memphis Depay baalt van zijn gemiste kans.

Na de grote mogelijkheden in de beginfase zakte PSV iets terug. Ajax kwam wat beter in de wedstrijd en meldde zich via de bedrijvige spits Bojan Krkic regelmatig in het vijandelijke zestienmetergebied. Het ontbrak ook hem evenwel aan een trefzekere afronding.

Na rust was Vermeer met een blunder de grote schlemiel. Hij leidde de afgetekende nederlaag in door een goede voorzet van Depay al grabbelend los te laten. Voor Tim Matavz was het een koud kunstje de score te openen. Voorafgaand aan die situatie leek Stijn Schaars al te scoren, maar hevig gehinderd en al vallend schoot hij de bal nog op Vermeer. Een handvol seconden later kon hij alsnog juichen.

Bojan Krkic, opnieuw de spits van Ajax, was bedrijvig maar slaagde er niet in te scoren.
Bojan Krkic, opnieuw de spits van Ajax, was bedrijvig maar slaagde er niet in te scoren.

De 2-0 volgde na ruim een uur. Lasse Schöne liet zich verrassen door een goede, maar kenmerkende kapbeweging van de mee naar voren gekomen Jetro Willems. Zijn schot verdween via de voet van Niklas Moisander in het Ajax-doel.

Met die stand leken de punten binnen, maar PSV legde Ajax op de pijnbank. Oscar Hiljemark, die de in de warming-up afgehaakte Adam Maher verving, draaide de bal op fraaie wijze in de kruising. Tekenend was vervolgens dat Ji-Sung Park volkomen ongehinderd een helft kon oversteken en de hulpeloze Vermeer kon passeren met een beheerste schuiver. Hoewel PSV nog wel aandrong werd de afstraffing voor Ajax niet meer groter.

Door de ruime zege wint PSV voor het eerst sinds 16 augustus 2009 (4-3) weer eens in eigen huis van Ajax. Bovendien beëindigt de ploeg van trainer Phillip Cocu een serie van zes opeenvolgende duels zonder zege (drie gelijke spelen in de Eredivisie, eentje in Europees verband en twee Europese nederlagen). Ook werd voor het eerst in acht onderlinge  confrontaties met Ajax weer eens gewonnen.

Uitcomplex
Ajax kreeg opnieuw, net als woensdag in Camp Nou, een 4-0 nederlaag te verwerken en scoorde voor het eerst in 23 Eredivisieduels weer eens niet. Bovendien lijkt trainer Frank de Boer met Ajax met een heus uitcomplex te kampen. In de vijf officiële duels op vreemde bodem werden al vijftien (!) treffers geïncasseerd. In de Eredivisie werd vier keer geen uitduel gewonnen (AZ 3-2, SC Heerenveen 3-3, FC Groningen 1-1 en nu PSV). Ajax heeft nu elf punten en is daarmee zesde. PSV is als enige nog ongeslagen in competitieverband, heeft vier punten meer en lost PEC Zwolle af als koploper.

Kenneth Vermeer ging in de topper tegen PSV in de fout bij de eerste goal.
Kenneth Vermeer ging in de topper tegen PSV in de fout bij de eerste goal.
Bekijk hier al onze video's