PSV richt zich op uit moeras met overtuigende overwinning

PSV heeft een einde gemaakt aan een reeks van zeven Eredivisie-duels zonder zege: 5-1. PSV nam al voor rust ruim afstand van FC Utrecht.

In De Galgenwaard kenden de Eindhovenaren een vliegende start. Een indraaiende voorzet van Adam Maher (foto boven) werd niet aangeraakt door Jürgen Locadia, waardoor de bal pardoes achter de verraste Utrecht-doelman Robbin Ruiter in het doel belandde. Tien minuten later bracht Ruiter redding op een schot van Locadia, maar was hij kansloos toen de rebound voor de voeten van Memphis Depay belandde: 2-0.

Hierdoor zat het met zijn vorm worstelende PSV stevig in het zadel, maar Karim Rekik leek zijn elftal weer in de problemen te brengen. De centrale verdediger hield Jens Toornstra vast, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel niets anders kon dan een penalty toekennen. PSV-keeper Jeroen Zoet voorkwam echter de aansluitingstreffer door de strafschop van Steve de Ridder te keren.

Zoet was belangrijk voor PSV door een strafschop van De Ridder te stoppen

Daarna liep het efficiënte PSV verder uit. Locadia zette zijn elftal met een harde uithaal in de onderhoek op 3-0. Daarna hielp Gévero Markiet PSV een handje, door Depay in het strafschopgebied met een overbodige sliding op de achterlijn neer te halen. De vleugelspeler van PSV ging zelf achter de bal staan en schoot de vierde treffer van zijn elftal binnen.

Schwalbe
Na rust maakte Van Boekel een vroegtijdig einde aan de ongelukkige wedstrijd van De Ridder. De aanvaller van Utrecht werd bestraft voor een schwalbe en kon met twee keer geel - en dus rood - op zak de kleedkamers opzoeken. Bulthuis redde de eer voor het tiental van Utrecht, door een mooie actie af te ronden met een hard schot.

Diezelfde Bulthuis bezorgde PSV met een overtreding de kans om de wedstrijd van een passend slotakkoord te voorzien. De Utrecht-verdediger werd met rood van het veld gestuurd en Depay kreeg de kans vanaf de stip een hattrick te maken. Zijn inzet werd echter gekeerd door Ruiter. Met een afstandsschot maakte Maher er in de extra tijd alsnog 5-1 van.

De overwinning maakte een einde aan de zeven competitiewedstrijden (G2, V5) die PSV zonder zege bleef. De laatste overwinning van de Eindhovenaren dateerde van 6 oktober, toen thuis met 2-1 werd gewonnen van RKC Waalwijk. Door niet te verliezen voorkwam PSV bovendien een negatief clubrecord. In 1967 verloor PSV zes uitduels op rij en nu bleef deze reeks beperkt tot vijf wedstrijden.

Voor Utrecht is de thuisnederlaag een unicum. Het was samen met FC Twente tot zondag de enige die nog ongeslagen was in thuisduels. De laatste nederlaag dateerde van 10 februari, toen NEC met 3-0 zegevierde in Utrecht.

PSV keert dankzij de overwinning terug in het linkerrijtje. Het elftal van trainer Phillip Cocu bezet nu de negende positie in de Eredivisie. Utrecht blijft op de achtste plaats staan.