In de Domstad dreigt voor PSV volgende hoofdstuk van crisis

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de zeventiende speelronde is dat FC Utrecht - PSV om 16.30 uur in De Galgenwaard.

In de Domstad dreigt voor PSV volgende hoofdstuk van crisis
Actueel

Flow versus vrije val

FC Utrecht begint als favoriet het duel met PSV. Een opvallende constatering, aangezien FC Utrecht terug kan kijken op een uiterst turbulente eerste seizoenshelft. Na de vroege uitschakeling in de voorronde van de Europa League, een blamage tegen het Luxemburgse Differdange, kenden de Domstedelingen een teleurstellende competitiestart.

Reden daarvoor was de waslijst aan blessures. Trainer Jan Wouters kon in de afgelopen maanden niet of nauwelijks een beroep doen op sterkhouders als Jacob Mulenga, Cedric van der Gun, Adam Sarota en Edouard Duplan. Gevolg was dat een jong elftal met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding zich staande moest houden in de Eredivisie. Het leverde lange tijd wisselvallige resultaten op, maar inmiddels is de prestatiecurve na drie zeges op rij constant te noemen. FC Utrecht heeft de sprong gemaakt van de middenmoot naar de subtop.

Waar FC Utrecht in een flow zit, is PSV bezig aan een dramatische vrije val. Met jeugdig elan en een nieuwe trainer wilden de Eindhovenaren dit seizoen een gooi doen naar de titel. Die missie is nu al mislukt. PSV is verworden tot los zand, zowel in uitvoering als in rendement. Met slechts twee punten uit de laatste zeven competitieduels is het crisis in Eindhoven.

PSV is teruggevallen tot het rechterrijtje en snakt naar de winterstop. Aankopen met ervaring staan dan op de wensenlijst om toch nog iets van het seizoen te maken. Trainer Phillip Cocu heeft vooralsnog de steun van de fans gekregen, hoewel het zich bovenal kenmerkt door medelijden. Een pijnlijke constatering.

Persoonlijk duel

Toornstra versus Maher

Een van de weinige spelers die tot dusver vanwege blessureleed geen duel hoefde te missen bij FC Utrecht is Jens Toornstra. De middenvelder kwam vorig seizoen in de winterstop over van ADO Den Haag en ontpopte zich tot dé sterkhouder van de ploeg van trainer Jan Wouters. Toornstra is als aanvoerder de aanjager en motor op het middenveld en gooit wekelijks veel energie in de wedstrijd. De tweevoudige international werd afgelopen zomer al meermalen in verband gebracht met PSV, maar FC Utrecht hield vast aan een hoge transfersom van naar verluidt acht miljoen euro.

PSV wilde niet zover gaan, maar snakt inmiddels naar een type Toornstra: een evenwichtige persoonlijkheid, zonder vervelende maniertjes, die op het veld laat zien dat hij alles geeft voor de club en een meerwaarde is. Het elftal van Phillip Cocu is dolend, waarbij wekelijks de slag op het middenveld wordt verloren. Ook Adam Maher kan daar weinig aan veranderen. Het talent werd jarenlang bewierookt als topspeler bij AZ, maar heeft duidelijk moeite met de overstap naar het niveau van een topclub. Maher heeft in de eerste seizoenshelft slechts sporadisch laten zien waarom hij voetballend een meerwaarde kan zijn, ook op zijn geliefde positie. De laatste weken laat hij zich bovendien gelden door vervelende maniertjes, die vooral aantonen dat hij totaal niet op zijn plek is in Eindhoven en moet uitkijken dat hij niet de nieuwe Ismail Aissati wordt. Een groot talent, die nooit zijn belofte kon waarmaken.

Tactiek

Moeite om te domineren

FC Utrecht baarde vorig seizoen opzien met een 4-4-2 systeem. Veel tegenstanders hadden alle moeite om de speelstijl te bestrijden, wat indirect resulteerde in een ijzersterk seizoen. Dit seizoen begon de ploeg wisselvallig, mede door de vele verschuivingen, maar het raamwerk bleef intact. In de laatste weken draait FC Utrecht steeds beter, waarbij de ploeg ook in de tegenaanval gevaarlijk is. Met Edouard Duplan en Tommy Oar heeft Wouters twee creatieve spelers op de flanken van het middenveld geposteerd, met Toornstra als dynamische nummer 10 en talent Yassin Ayoub als regisseur voor de verdediging. Een middenveld dat ijzersterk is in de omschakeling en daar zo vanmiddag de slag wil winnen.

PSV hoeft zich na afgelopen donderdag alleen nog op de competitie te richten. Een uiterst teleurstellend seizoen, waarbij Cocu in de laatste dagen vooral op het gebrek aan scorend vermogen wijst. De Eindhovenaren hebben moeite om het net te vinden. In de laatste zeven competitieduels wist de ploeg slechts zeven keer te scoren. VI.nl zocht afgelopen vrijdag uit hoe dramatisch de productie dit seizoen is en kwam tot een pijnlijke conclusie. Met alle competities meegerekend heeft de club deze jaargang een gemiddelde van 1,54 doelpunt per wedstrijd. In de gehele clubhistorie kwam het slechts drie keer voor dat dit aantal lager uitviel. PSV is veel minder dominant in duels, vooral buiten Eindhoven, en koppelt het dus eveneens aan zeer beperkt rendement.

Vanmiddag een duel waarin FC Utrecht de uitstekende serie wil voortzetten voor eigen publiek, terwijl PSV de vrije val wil stoppen. Om 16.30uur trappen beide teams af in De Galgenwaard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen