PSV geeft kalenderjaar passend slot bij rentree Lestienne

Reacties

PSV heeft zaterdagavond ternauwernood een teleurstellend slot van de eerste seizoenshelft voorkomen. Tegen PEC Zwolle zat de landskampioen na een kwartier al op rozen. Maar zo gemakkelijk als die marge was verkregen, werd de voorsprong ook weer uit handen gegeven. De rentree van Maxime Lestienne bleek uiteindelijk nodig voor een zege: 3-2.

PSV geeft kalenderjaar passend slot bij rentree Lestienne

Na zeven minuten kon het thuispubliek al juichen. Via Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia kreeg Gastón Pereiro de bal op een presenteerblaadje. Hij tikte binnen en tekende acht minuten later ook direct voor zijn zevende competitiedoelpunt. Met een even fraaie als effectieve lichaamsbeweging legde hij Trent Sainbury in de luren en passeerde hij Kevin Begois: 2-0.

De PEC-goalie beleefde sowieso een slechte avond, want kort na de 2-0 moest hij het veld verlaten nadat hij zich verstapt had. Met Boy de Jong als zijn vervanger richtte de ploeg van trainer Ron Jans zich vervolgens op. Héctor Moreno maakte in zijn eigen zestienmetergebied een sliding om een voorzet van Kingsley Ehizibue te verijdelen, maar kreeg daarbij de bal tegen zijn arm. Arbiter Dennis Higler kende geen genade en gaf PEC een penalty. Aanvoerder Bram van Polen schoot koeltjes binnen: 2-1.

Vier minuten na die aansluitingstreffer was Van Polen opnieuw belangrijk voor PEC. Met een afgemeten pass stuurde hij spits Lars Veldwijk weg. De aanvaller schoot, zonder een strobreed in de weg gelegd te worden, snoeihard raak in de bovenhoek en zorgde zo voor een 2-2 ruststand.

De ziedende knal van Lars Veldwijk bleek de gelijkmaker, maar ook de spits kon een zege van PSV niet voorkomen.
De ziedende knal van Lars Veldwijk bleek de gelijkmaker, maar ook de spits kon een zege van PSV niet voorkomen.

PSV, dat in de eerste helft bij een overtreding op Luuk de Jong ook om een strafschop vroeg, had in de tweede helft lang moeite met PEC. De Jong was met een kopbal en een mislukt schot gevaarlijk, maar had de hulp van Lestienne nodig om het verschil te maken. De Belg mocht in de 73ste minuut invallen en maakte zo zijn rentree nadat hij sinds 30 september door tragische omstandigheden – zijn ouders overleden kort na elkaar – niet meer gespeeld had. Bij een van zijn eerste acties pikte de Belg de bal op nadat Wouter Marinus en Sainsbury elkaar in de weg hadden gelopen en stelde hij De Jong in staat raak te koppen: 3-2.

Voor De Jong was het zijn veertiende doelpunt van het seizoen, waarmee hij alleen topscorer is en een goal voor staat op Dirk Kuijt van Feyenoord. Ondanks enkele gevaarlijke momenten voor de goal van Jeroen Zoet bleef de ploeg van trainer Phillip Cocu vervolgens wél overeind. Al haalde Nicolás Isimat-Mirin, de vervanger van Jeffrey Bruma, opgelucht adem toen hij geen strafschop tegen kreeg bij een overtreding op Queensy Menig.

Kalenderjaar
Daardoor is PSV in punten gelijk gekomen met koploper Ajax, dat zondag nog in eigen huis aantreedt tegen hekkensluiter De Graafschap. Feyenoord heeft met een wedstrijd minder een achterstand van twee punten op de Eindhovenaren. PSV sloot zodoende het kalenderjaar waarin de landstitel en overwintering in de Champions League werden behaald in stijl af. In 2015 werden immers 83 punten behaald en dat is over een jaar gerekend de beste prestatie sinds 2006, toen PSV 95 punten behaalde.

Gastón Pereiro toonde vanavond zijn klasse. Hij staat inmiddels op zeven competitiegoals.
Gastón Pereiro toonde vanavond zijn klasse. Hij staat inmiddels op zeven competitiegoals.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.