PSV drie miljoen euro rijker bij falen Ajax

Reacties

Als Ajax faalt tegen PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League betekent dat kassa voor PSV. De landskampioen verdient een kleine drie miljoen euro extra wanneer Ajax de groepsfase van de Champions League niet bereikt.

PSV drie miljoen euro rijker bij falen Ajax

Dat heeft te maken met het distributiesysteem van de UEFA. Naast een startbonus en winstpremies keert de bond bijna een half miljard euro uit via de zogenaamde market pool. De verdeling over de Europese landen is gebaseerd op de tv-markten. Hoe hoger de tv-contracten, hoe meer geld een competitie mag verdelen.

De Nederlandse deelnemers aan het hoofdtoernooi hebben recht op een miljoen of acht uit deze pot. 65 procent gaat naar de landskampioen, 35 procent naar de vice-kampioen. Wanneer Ajax de groepsfase niet haalt, gaat het Amsterdamse deel naar Eindhoven. Dat zou neerkomen op drie miljoen euro.

Op de lange termijn zijn de Eindhovenaren trouwens beter af met goede Europese resultaten van Ajax. Door de matige prestaties in de afgelopen jaren is Nederland weggezakt op de UEFA-ranglijst. De Eredivisie dreigt zijn laatste rechtstreekse ticket naar de Champions League te verspelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.