PSV bezorgt Excelsior met tien man kater

Met de titel op zak streed PSV om een plek in de voetbalannalen, terwijl zaterdag voor Excelsior de plaats in de Eredivisie op het spel stond. Op Woudestein was de kampioen de gelukkigste (2-3).

Een week na het binnenhalen van de titel vormden voor PSV de bijzaken de hoofdmoot voor de motivatie. Trainer Phillip Cocu haalde aan dat twee zeges een clubrecord zouden opleveren, terwijl bij drie overwinningen een puntenrecord werd gebroken.

Bovendien zijn aanvallers Memphis Depay en Luuk de Jong nog verwikkeld in de strijd om de topscorerstitel. Op dat punt deed de eerste goede zaken. Een kwartier voor het einde maakte hij zijn 21ste van het seizoen uit een vrije trap, terwijl zijn teamgenoot in Rotterdam droog stond.

Het bleek de opmaat voor een onverwachte ontsnapping van PSV. In blessuretijd werd invaller Jürgen Locadia de matchwinner door een voorzet van Depay binnen te schieten. Stijn Schaars, die na bijna een jaar terugkeerde op het veld, stond met een fraaie pass op Depay aan de basis van de winnende treffer. Het was een gelukkig resultaat voor de kampioen.

PSV dreigde op Woudestein namelijk ten onder te gaan. Nicolas Isimat-Mirin, die ten faveure van Jeffrey Bruma aan de aftrap kwam, had zich dat kunnen aanrekenen. De Franse verdediger speelde een ongelukkige hoofdrol bij de 1-0 voor Excelsior kort na rust. Na een corner verdween de bal via zijn lichaam en een carambole tussen Sander Fischer en De Jong uiteindelijk in het doel van Remko Pasveer (foto onder).

Die Rotterdamse treffer was een impuls voor de Eindhovense bezoekers die via De Jong (lat) en Jetro Willems (paal) ook dicht bij de gelijkmaker kwamen. Georginio Wijnaldum tekende in de 68ste minuut voor 1-1 na goed afleggen van De Jong.

Maar niet veel later bracht Isimat-Mirin PSV opnieuw in de problemen. De Franse verdediger keerde een schot van Bas Kuipers met een elleboog, met een strafschop en een tweede gele kaart als resultaat. Jeff Stans benutte de penalty.

Ondanks de numerieke minderheid kwam PSV dankzij Depay nog langszij om vervolgens in blessuretijd toe te slaan op een moment dat de wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel.

Voor Excelsior waren de druiven zuur. Het was voor de thuisploeg zaak punten te sprokkelen om het vege lijf te redden en in elk geval de schade beperkt te houden. Want wat het doelsaldo betreft heeft de Kralingse formatie duidelijk een streepje voor op de concurrentie. Tot genoegen van Excelsior verloren NAC Breda en Go Ahead Eagles eerder op de avond, waardoor de marge naar de plaatsen zestien en zeventien respectievelijk drie en vijf punten blijft.