PSG vestigt hoop op versoepeling Financial Fair Play

Reacties

Vier jaar na de overname door Nasser Al-Khelaifi pakte Paris Saint-Germain dit seizoen alle prijzen in Frankrijk. Nu wil de ambitieuze club ook Europa veroveren, maar daar is hulp van UEFA-voorzitter Michel Platini voor nodig.

PSG vestigt hoop op versoepeling Financial Fair Play

PSG zit al een aantal jaar in zijn maag met de Financial Fair Play-regels van de UEFA. De bepalingen van de Europese bond stellen een limiet aan de investeringen die Al-Khelaifi (foto) in zijn speeltje kan doen. Een club die wil uitkomen in Europese toernooien mag in drie seizoenen tijd maximaal 45 miljoen euro verlies lijden; met ingang van de komende jaargang wordt dat bedrag verlaagd tot dertig miljoen.

Aangezien dit gaat om operationele cijfers, is het niet mogelijk voor de rijke eigenaar van Paris Saint-Germain de tekorten uit eigen zak aan te vullen. Vorig jaar werd de topclub al stevig op de vingers getikt vanwege het overtreden van de FFP-regels. PSG mocht dit seizoen slechts 21 in plaats van 25 spelers inschrijven voor de Champions League en kreeg een boete van zestig miljoen euro opgelegd, waarvan veertig miljoen voorwaardelijk.

PSG probeerde de regels nog wel te omzeilen via een constructie met de Qatar Investment Authority (QIA). Dat Qatarese bedrijf wordt eveneens geleid door Al-Khelaifi en besloot de Parijzenaars voor tweehonderd miljoen euro per jaar te sponsoren. De UEFA oordeelde dat dit bedrag niet marktconform was en telde slechts een klein deel mee als operationele inkomsten.

Hoe ziet de toekomst van Financial Fair Play eruit? UEFA-voorzitter Michel Platini neemt er met zijn bestuur komende zomer een besluit over.
Hoe ziet de toekomst van Financial Fair Play eruit? UEFA-voorzitter Michel Platini neemt er met zijn bestuur komende zomer een besluit over.

Onlangs hintte Platini in Franse media richting een versoepeling van de FFP-regels. De UEFA-voorzitter liet doorschemeren dat hij clubeigenaren meer ruimte wil geven om geld te investeren. Eind juni neemt het bestuur van de Europese voetbalbond definitief een beslissing over dat idee.

PSG's geldschieter Al-Khelaifi begreep direct wat dit nieuws kon betekenen voor zijn club. Zonder de beperkingen van FFP kan hij namelijk de sterspelers halen die noodzakelijk zijn om de laatste stap naar de absolute top te zetten. Het is de droom van Al-Khelaifi de Champions League te winnen. Direct na de met 1-0 gewonnen finale tegen AJ Auxerre om de Coupe de France van zaterdag sprak hij zich uit. 'Het is absoluut onmogelijk volgend seizoen vast te houden aan de huidige FFP-regels.'

Trainer Laurent Blanc sloot zich bij de woorden van zijn voorzitter aan. 'Financial Fair Play is voor onze club op dit moment een sta-in-de-weg. Ik hoop dat het snel wordt aangepast, zodat we onze ambities kunnen verwezenlijken.'

Dat was een glasheldere boodschap aan Platini, die na de mislukte gooi van zijn protegé prins Ali Bin Al-Hussein naar het FIFA-voorzitterschap opnieuw een hoofdpijndossier op zijn bureau heeft liggen. De beslissing die hij komende zomer met zijn bestuur neemt over FFP kan namelijk weleens cruciaal blijken voor de verhoudingen in de Europese clubcompetities van de komende seizoenen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.