Primeur lonkt voor Oostenrijk dankzij record goalie Almer

Oostenrijk maakt zich in de kwalificatiereeks voor het EK in 2016 op voor een primeur. Het record voor doelman Robert Almer past in de unieke prestatie die lonkt.

Dankzij de 1-0 zege op Moldavië kan Oostenrijk een EK-ticket nauwelijks meer ontgaan. De voorsprong op nummer drie Rusland is met nog drie duels voor de boeg acht punten. Daarmee is de eerste succesvolle EK-kwalificatie binnen handbereik. Oostenrijk was weliswaar één keer eerder actief op het EK, maar het dankte die deelname aan het met Zwitserland organiseren van het eindtoernooi in 2008.

Deze cyclus verloopt alles naar wens. Na de wat stroeve start (1-1 tegen Zweden) volgde een reeks van zes zeges. Wat daarbij opvalt zijn de nipte overwinningen. Met uitzondering van de 5-0 tegen Liechtenstein werd steeds maar met slechts één doelpunt verschil gewonnen.

Die magere productie is genoeg omdat de defensie uiterst solide is. Doelman Robert Almer kreeg in deze kwalificatie pas twee doelpunten tegen, waarvan de laatste dateert van 9 oktober 2014 in Moldavië. Inmiddels houdt de goalie zijn doel al 513 minuten achtereen schoon. Dat komt ook omdat hij in het oefenduel met Brazilië (1-2 verlies) de eerste helft keepte (0-0 bij rust) en bij de vriendschappelijke wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina (1-1) op de bank bleef.

Met zijn reeks heeft Almer in elk geval het Oostenrijkse record overgenomen van Friedl Koncilia, die in de periode 1982-83 458 minuten zijn doel schoon hield. Maar toen hielp het niet in de EK-kwalificatie, waarin het als nummer drie achter West-Duitsland en Noord-Ierland moest toekijken hoe in de zomer van 1984 Frankrijk in eigen land Europees kampioen werd.