Premier League dreigt van coëfficiëntenpodium te kukelen

Reacties

De malaise van Engelse clubs in Europa dreigt serieuze gevolgen te krijgen. De vierde Champions League-plaats is in het geding voor de Premier League.

Premier League dreigt van coëfficiëntenpodium te kukelen

Engelse clubs presteerden deze week historisch slecht in de Champions League. Manchester City werd thuis verslagen door Juventus (1-2), terwijl Manchester United 2-1 onderuit ging bij PSV. Arsenal liet zich met dezelfde cijfers zelfs beetnemen door Dinamo Zagreb. Het gebeurde nog nooit dat in de eerste speelronde van de Champions League drie Engelse clubs verloren. Alleen Chelsea liet zich positief gelden, met een 4-0 zege op Maccabi Tel Aviv.

Daarmee dreigt de vorig seizoen ingezette neergang van Engelse clubs in Europa zich dit seizoen door te zetten. Afgelopen jaargang kwam geen enkele Engelse club voorbij de achtste finale van de Champions League. Ook in de Europa League kwam geen enkele Engelse deelnemer verder dan die toernooifase. Dit seizoen spelen Liverpool en Tottenham Hotspur namens de Premier League in dat toernooi. Southampton en West Ham United werden al uitgeschakeld.

De topdrieklassering van de Premier League op de coëfficiëntenlijst van de UEFA is daardoor in het geding. Engeland staat nu nog tweede achter Spanje, maar zou die plaats vanaf 2016 heel goed kwijt kunnen raken aan Duitsland. Dat heeft nog geen vergaande gevolgen, aangezien de nummers een, twee en drie allemaal vier clubs mogen inschrijven voor de Champions League (drie rechtstreeks, een play-off).

Maar ook de derde plaats komt in gevaar voor Engeland, dat voor deze plek stevige concurrentie heeft van Italië. De clubs uit de Serie A presteerden vorig seizoen al veel beter dan de ploegen uit de Premier League. Indien die trend zich deze jaargang doorzet, kan de bakermat van het voetbal vanaf 2017 weleens vanaf het coëfficiëntenpodium kukelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.