PSV verrast Manchester United bij CL-rentree

Reacties

PSV is uitstekend begonnen aan het nieuwe Champions League-seizoen. Zeven jaar na de laatste deelname won de ploeg van trainer Phillip Cocu verrassend van het Manchester United van Louis van Gaal (2-1), waardoor de Eindhovenaren na één speelronde aan kop gaan in Groep B.

PSV verrast Manchester United bij CL-rentree

PSV moest tegen United laten zien dat het geleerd had van het afgelopen Europa League-seizoen, dat met drie opeenvolgende nederlagen tegen Dinamo Moskou (0-1) en Zenit Sint-Petersburg (0-1 en 3-0) aantoonde dat de ploeg, die in eigen land afgetekend kampioen werd, in Europa nog tekortkwam op routine en geslepenheid. Dat daarin verandering was gekomen, moest de ploeg van trainer Phillip Cocu ook nog eens laten zien zonder zijn sterkhouders Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Juist Memphis leek vlak voor rust in het shirt van United te bewijzen dat PSV weinig had bijgeleerd. De 21-jarige vleugelspits zette in de 41ste minuut na een pass van Daley Blind zijn oude ploeggenoten te kijk. Eerst dook de CL-debutant binnendoor bij Santiago Arias, vervolgens passeerde hij Jeffrey Bruma alsof hij er niet stond, om af te sluiten met een afronding onder de wijdbeens uitkomende Jeroen Zoet door.

Memphis Depay passeert Santiago Arias en Jeffrey Bruma op weg naar de 0-1.
Memphis Depay passeert Santiago Arias en Jeffrey Bruma op weg naar de 0-1.

PSV had tot dan toe alleen twee halve kansen voor Anthony Martial hoeven toestaan, maar stond na de goal van Memphis opeens op instorten. Vrijwel meteen na zijn doelpunt was de Oranje-international opnieuw gevaarlijk met een schot voorlangs. Kort daarna redde Zoet zijn ploeg van een grotere achterstand toen Chris Smalling alleen voor hem opdook. De gelegenheidsaanvoerder had zichzelf de weg naar het doel verschaft na balverlies van Maxime Lestienne.

De landskampioen kwam die inzinking wonderwel te boven. Behoudens enkele speldenprikjes was United nog nauwelijks in de problemen gebracht, maar in de extra tijd van de eerste helft was het bij de eerste echte mogelijkheid voor PSV ook meteen raak. Héctor Moreno kopte via het hoofd van Blind raak uit een corner van Lestienne. De Mexicaanse verdediger mocht zich wel gelukkig prijzen dat hij nog op het veld stond, nadat hij met een blocktackle Luke Shaw uit de wedstrijd had getrapt.

Moreno mocht bij die actie dan over de schreef zijn gegaan, samen met zijn landgenoot Andrés Guardado zorgde hij er wel voor dat PSV bij de eerste CL-wedstrijd sinds zeven jaar niet kopje onder ging. United probeerde het meteen na rust nog wel via Juan Mata en Memphis, maar Zoet kwam niet meer in de problemen, ook omdat The Red Devils - zoals in de Premier League ook al vaak het geval was - niet in staat waren het overwicht uit te drukken in veel uitgespeelde kansen.

Héctor Moreno torpedeerde Luke Shaw na ruim een kwartier. De Engelse linksback lijkt zijn onderbeen te hebben gebroken.
Héctor Moreno torpedeerde Luke Shaw na ruim een kwartier. De Engelse linksback lijkt zijn onderbeen te hebben gebroken.

PSV kon zich daarom toeleggen op de tactiek waarop het vorig seizoen vaak terugviel. Met de snelheid van Lestienne en Narsingh kwam de ploeg van Cocu er bij vlagen gevaarlijk uit. Dat betaalde zich in de 57ste minuut uit, toen de rechtsbuiten een prima voorzet van de Belg resoluut achter doelman David de Gea kopte. Guardado stond met een uitstekende pass op Lestienne aan de basis van die winnende goal, die bewees dat de Eindhovenaren efficiënt kunnen zijn als het moet.

PSV had zich helemaal efficiënt getoond als Lestienne of Luuk de Jong er ook nog 3-1 van zou hebben gemaakt. Die missers bleven echter zonder gevolgen, omdat United ondanks het inbrengen van Marouane Fellaini ook weinig meer klaarspeelde. Voor Van Gaal liep zijn rentree daarom uit op een teleurstelling. De Nederlandse manager was met Bayern München in 2010/11 voor het laatst actief in de Champions League. United zal zich na één seizoen afwezigheid ook meer hebben voorgesteld van zijn terugkeer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.