Pover PSV ontloopt tegen tien man ADO negatief clubrecord

PSV sluit de rampzalig verlopen eerste competitiehelft op positieve wijze af dankzij een 2-0 overwinning op ADO Den Haag. De Hagenaars kwamen na een half uur met tien man te staan en waren daarna geen partij meer voor de thuisclub, die allesbehalve overtuigde.

PSV begon aanvallend aan de confrontatie en kreeg al snel twee enorme mogelijkheden via Memphis Depay. De vleugelspits schoot zijn eerste kans slordig naast, terwijl hij in tweede instantie op aangeven van Jetro Willems op het lichaam van ex-PSV-doelman Gino Coutinho mikte.

In de 31ste minuut verscheen Depay weer vrij voor Coutinho en de aanvaller van PSV ging na licht contact met de sluitpost naar de grond, waarna arbiter Tom van Sichem een strafschop gaf en Coutinho de rode kaart toonde. ADO reageerde woedend op die beslissing, omdat Adam Maher in de aanloop naar de aanval een onbestrafte overtreding had gemaakt. Jürgen Locadia bleef ondanks alle commotie rustig en knalde de penalty in de kruising achter invaldoelman Martijn de Zwart.

Van Sichem toont Coutinho de rode kaart. Rechts op de voorgrond de gevloerde Depay.

Vlak voor de pauze maakte Locadia ook de tweede treffer van PSV. Hij schoot uit lastige hoek binnen na een voorzet van Oscar Hiljemark en een mislukte kopbal van Depay. Het was het vijfde competitiedoelpunt dit seizoen van de vaak bekritiseerde PSV-spits. Omdat ADO in de rust bleef klagen bij Van Sichem, stuurde de scheidsrechter assistent-trainer Henk Fräser van de bezoekers naar de tribune.

Met de 2-0 stand bij rust was het duel in feite al beslist, want ADO, dat van zijn laatste vijf wedstrijden er slechts één won, was met tien spelers niet bij machte om het PSV nog lastig te maken. Het thuispubliek rekende daarom in de tweede helft op een voetbalshow van PSV, maar kwam bedrogen uit.

Depay (boven) feliciteert Locadia met zijn tweede doelpunt.

De formatie van trainer Phillip Cocu maakte namelijk een bijzonder onzekere indruk en durfde nauwelijks aanvallende initiatieven te nemen. PSV speelde de bal achterin en op het middenveld rond, terwijl ADO zich beperkte tot verdedigen. Het duel, de laatste Eredivisiewedstrijd van 2013, ging daardoor als nachtkaars uit. In de extra tijd stopte doelman Jeroen Zoet nog een strafschop van Tom Beugelsdijk na een overtreding van Karim Rekik op Tom Beugelsdijk.

Voor PSV is de winst op ADO de eerste competitiezege in eigen huis sinds 6 oktober, toen er met 2-1 van RKC Waalwijk werd gewonnen. Nadien werd er thuis gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen en PEC Zwolle (beiden 1-1) en verloren van Vitesse (6-2). Door de winst op ADO blijft PSV de evenaring van een negatief clubrecord bespaard, want in de geschiedenis gebeurde het pas een keer dat PSV vier thuiswedstrijden in de Eredivisie op rij niet won. Dat was in het seizoen 1980/81.

PSV klimt door de zege naar de zevende plaats, terwijl ADO zestiende blijft. De club van trainer Maurice Steijn heeft slechts twee punten meer dan nummer laatst NEC.