Play-offs voor Büttner en Waterman, drama voor Van Buren

Mick van Buren is met Esbjerg fB uitgeschakeld in de derde voorronde van de Europa League door een doelpunt diep in de extra speeltijd. Alexander Büttner en Boy Waterman plaatsten zich wél voor de play-offs.

Esbjerg fB - Ruch Chorzov 2-2 (0-0)
Na de 0-0 vorige week in Polen leek Esbjerg fB op weg naar de play-offs van de Europa League, maar in de slotseconden ging het mis. Martin Pusic had de thuisclub - waar Van Buren (foto) de hele wedstrijd speelde - in de 85ste minuut op een 2-1 voorsprong gezet en dat was voldoende om de derde voorronde te overleven. Maar in de vijfde minuut van de extra speeltijd maakte Lukasz Surma nog gelijk. Door de 2-2 in Denemarken, gaat Ruch Chorzov verder in Europa op basis van uitdoelpunten.

Hapoel Ironi Kiryat Shmona - Dinamo Moskou 1-2 (1-1)
Büttner mag in tegenstelling tot Van Buren wél verder in Europees verband, aangezien Dinamo Moskou in Israël met 2-1 won van Hapoel Ironi Kiryat Shmona. Roi Kehat zette de thuisclub nog wel op voorsprong, maar door treffers van Kevin Kuranyi en Aleksey Ionov was na een half uur de eindstand al bereikt. Naast Büttner - die de negentig minuten vol maakte - kwamen ook ex-Eredivisionisten Balázs Dzsudzsák en Fedor Smolov in actie. Douglas en Stanislav Manolev bleven de hele wedstrijd op de bank.

Rosenborg BK - Karabukspor 1-1 (0-0)
Ook Waterman plaatste zich met Karabukspor voor de play-offs van de Europa League. De Turkse club had vorige week thuis tegen Rosenborg nog doelpuntloos gelijkgespeeld, maar op basis van uitdoelpunten werd de volgende ronde bereikt. Hakan Özmert maakte in de 35ste minuut 1-1, wat uiteindelijk de eindstand bleek. In de slotfase kreeg Tore Reginiussen nog een rode kaart aan de kant van de thuisclub.

Viktoria Plzen - Petrolul Ploiesti 1-4 (1-1)
De grootste stunt van de avond kwam misschien wel op naam van Petrolul Ploiesti, dat op overtuigende wijze afrekende met Viktoria Plzen. De Tsjechen, vorig seizoen nog deelnemer aan de groepsfase van de Champions League, gingen in eigen huis met liefst 4-1 onderuit. Aan de kant van de bezoekers had Gevaro Nepomuceno, in het verleden speler van Den Bosch en Fortuna Sittard, een basisplaats. Dat gold ook voor Adrian Mutu, die een van de treffers voor zijn rekening nam.

Shakhtyor Salihorsk - SV Zulte Waregem 2-2 (5-2)
Zonder de geschorste Glynor Plet slaagde SV Zulte Waregem er niet in om de 5-2 thuisnederlaag van vorige week goed te maken op bezoek bij Shakhtyor Salihorsk. De Belgen scoorden via Idrissa Sylla nog wel twee keer, maar namens de Wit-Russen was Sergei Balanovich twee keer trefzeker.