Play-off-plaats FC Groningen verder weg door Vitesse

FC Groningen heeft zichzelf zaterdagavond een slechte dienst bewezen door op eigen veld te verliezen van Vitesse (1-3). Door die nederlaag zullen de noorderlingen in de slotfase van het seizoen flink aan de bak moeten om deelname aan de play-offs – een plek in de topacht – af te dwingen. Vitesse koerst wel af op een dergelijk felbegeerd ticket.

In de povere eerste helft was een opleving van het Vitesse-duo Wilfried Bony/Marco van Ginkel voldoende voor een 0-1 ruststand. Bony bediende zijn ploeggenoot met een handig steekballetje, waarna Van Ginkel tegendraads raak schoot.

Na een klein uur spelen leek Jan-Arie van der Heijden het duel in het hoge noorden te beslissen. Hij profiteerde van een fout van Groningen-sluitpost Luciano. De Braziliaan liet een vrije trap van Alexander Büttner los, waarna het voor Van der Heijden een koud kunstje was de 0-2 te laten aantekenen.

In de slotfase werd het nog spannend door een discutabel besluit van arbiter Serdar Gözübüyük. Hij bestrafte rond de zeventigste minuut Guram Kashia voor een duw in de rug van Hyun Jun Suk met een strafschop. Dusan Tadic schoot de penalty binnen.

In de laatste twintig minuten drong Groningen aan. De lat stond bij een kopbal van Matías Jones succes in de weg en Vitesse-goalie Piet Velthuizen kweet zich daarna goed van zijn taak en hield de voorsprong vast. Mike Havenaar maakte in de slotseconde aan alle twijfel een einde met een kopbal van dichtbij. Het voorbereidende werk was van Büttner.

Door de zege nadert Vitesse de topzes. De nummer zeven komt tot op zes punten van nummer zes Feyenoord. FC Groningen blijft negende, maar moet vrezen dit weekend nog te zakken. Foto: VI Images