'Pirlo deed het licht uit, voor heel Italië'

Reacties

Speciaal voor het EK en terug van weggeweest. Tijdens het EK in Frankrijk nodigen we lezers en bezoekers van VI.nl uit hun inspiratie te vertalen naar een lezerscolumn. De achtste lezerscolumn is van Olav Kroon uit Rotterdam.

'Pirlo deed het licht uit, voor heel Italië'

Daags voor de kwartfinale tussen Duitsland en Italië stuitte ik op een video van de Italiaanse vedette Andrea Pirlo. De balvirtuoos van weleer wandelt tegenwoordig over de voetbalvelden in de Verenigde Staten. U leest het goed: hij wandelt. Zijn kwaliteiten geven hem dat ongekende privilege, omdat zijn afstandschoten en passing van een ander niveau zijn. Deze klasse aan punctualiteit zorgde ervoor dat elke voetballiefhebber op het puntje van zijn stoel ging zitten wanneer hij achter de bal ging staan voor een vrije trap of strafschop. Zijn panenka-strafschop tegen Engeland, op het moment suprême, is één van mijn hoogtepunten.

Anno 2016 is de titanenstrijd tussen Duitsland en Italië nog onbeslist na de verlenging, waardoor een strafschoppenserie uitkomst moet bieden. Deze strijd wordt steeds meer gevoerd op mentaal gebied. Een keeper die zenuwachtig op de lijn staat te dansen en fungeert als springende schietschijf tegenover de speler die de bal kust, vooraf een schietgebedje doet en dan aan zijn aanloop begint. De penalty moet in één vloeiende beweging worden genomen, maar dat vloeiende is er in de loop der jaren uitgedruppeld. Spelers verzinnen steeds meer absurde trucjes om de keeper op het verkeerde been te zetten. Ze vertragen, zigzaggen, kijken de andere kant op: u kunt het zo gek niet verzinnen. Het heeft ervoor gezorgd dat menig strafschop op dit EK werd gemist.

Het tragische dieptepunt van deze avond was de strafschop van Simone Zaza. De spits van Juventus had, in de korte tijd die hem was gegund, nog geen bal aangeraakt toen hij aanlegde. Het ging al volledig mis bij de aanloop. Als een getraind dressuurpaard huppelde hij naar de bal, waardoor ik het idee had dat ik naar paardensport op de aanstaande Olympische Spelen in Rio de Janeiro zat te kijken. En als klap op de vuurpijl joeg hij de bal ver over het doel in het Italiaanse publiek. Een dag om je te schamen als trouwe Azzurri-supporter. Hoewel het niet de beslissende penalty was, is hij in mijn optiek primair verantwoordelijk voor de uitschakeling van Italië.

Ironisch genoeg heette het filmpje van Pirlo: 'Andrea Pirlo turns off the lights'. De video duurt niet lang, maar menig Italiaan zal met weemoed terugdenken aan het gemak en de zekerheid die Pirlo meebracht. Staand in zijn woonkamer met de bal voor zijn voet. Hij kijkt, mikt en elimineert het doelwit via de muur en de lamp. Pirlo deed het licht uit. Niet alleen voor zichzelf, maar voor heel Italië. In stijl en met precisie.

Ook je lezerscolumn insturen? Dat kan naar webredactie@vi.nl.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.