Piepjong Oranje geeft oefenwinst op Italië uit handen

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in de Amsterdam Arena in de blessuretijd een overwinning op Italië uit handen gegeven: 1-1. In het piepjonge elftal van bondscoach Louis van Gaal leek Jeremain Lens de gevierde man te worden, maar verpestte Marco Verratti in de slotminuten het Oranje-feestje, dat nog zo mooi begon met het debuut van Daley Blind, Ola John en later invaller Jonathan de Guzman.

Piepjong Oranje geeft oefenwinst op Italië uit handen

Mede door de debuterende jongelingen Blind en John stuurde Van Gaal een elftal het veld op dat het jongste Oranje was in liefst 99 jaar. Van die onervarenheid was op het veld in de beginfase evenwel niet veel terug te zien. Wel duidelijk was dat de nodige spelers moeite hadden met de gladheid van de grasmat; menig international acteerde als volleerd schaatser.

Oranje meldde zich als eerste écht gevaarlijk in het vijandelijke strafschopgebied. Een soepele aanval via Jordy Clasie, Robin van Persie en Lens kwam bij Adam Maher terecht. Op een harde inzet van de AZ-middenvelder had de Italiaanse sluitpost Gianluigi Buffon met een knappe reflex een antwoord. Ook bij de tweede kans was Maher betrokken. Zijn halve omhaal leidde opnieuw tot een moment waarin Buffon kon uitblinken. Aan de andere kant had de jonge Oranje-defensie (Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Blind) weinig te duchten van de Azzurri. Van Mario Balotelli ging nog de meeste dreiging uit. De AC Milan-aanvaller schoot een harde knal voorlangs het doel van Tim Krul.

Na ruim een half uur kwam Oranje op voorsprong. Na een gesmoord schot van Maher kon Lens (foto onder) de bal knap controleren, toucheerde hij de bal even met zijn hand, maar klopte hij Buffon met een precies schot in de korte hoek. Dit keer had de ervaren doelman geen antwoord.

Na de onderbreking sloegen beide ploegen aan het wisselen. John moest plaatsmaken voor Dirk Kuijt, terwijl Arjen Robben collega-aanvaller Robin van Persie kwam aflossen. Jonathan de Guzman debuteerde door Jordy Clasie te vervangen. Hoewel Oranje via Strootman, Lens en Robben nog wel gevaarlijk werd miste er telkens precisie of stond Buffon een tweede treffer in de weg. Het niet uitbreiden van de voorsprong zou Oranje in de slotfase duur komen te staan.

Italië had immers het beste voor het laatst bewaard. Pablo Daniel Osvaldo was dichtbij met een grote kopkans en Alberto Gilardino kwam een teenlengte te kort om de gelijkmaker aan te laten tekenen. Het bleken waarschuwingsschoten, want in de laatste minuut wipte Verratti de bal over Krul heen (foto onder) en eindigde het duel voor Oranje toch in mineur.

Zo is Nederland er wederom niet in geslaagd in een oefeninterland van Italië te winnen. Een zege was immers een primeur geweest in de in totaal twaalf vriendschappelijke ontmoetingen. Oranje vervolgt het interlandjaar 2013 op 22 en 26 maart tegen respectievelijk Estland en Roemenië. Beide duels zijn in het kader van de WK-kwalificatiecampagne. <br /><br /> <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen