Penaltykiller Fabianski loodst Arsenal naar FA Cup-finale

Arsenal heeft zich geplaatst voor de FA Cup-finale. Daarvoor hadden The Gunners tegen Wigan Athletic een strafschoppenserie nodig, nadat het na 120 minuten nog 1-1 stond.

Voor Arsenal was het duel met Wigan de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken. The Gunners zagen namelijk zaterdag Everton de vierde plaats in de competitie overnemen en de ploeg is ook in de overige toernooien al uitgeschakeld. Manager Arsène Wenger won sinds 2005 geen prijs meer bij Arsenal en doordat Hull City en Sheffield United in de andere halve finale staan, kreeg de Franse trainer een uitgelezen kans om zijn prijzenkast aan te vullen.

Tegen titelverdediger Wigan beleefde Arsenal op Wembley echter een zeer moeizame avond. Per Mertesacker zorgde met een overtreding op Callum McManaman in het strafschopgebied zelfs ervoor dat het team uit het Championship in de 63ste minuut een grote kans kreeg om op voorsprong te komen. Jordi Gómez bleef ontzettend kalm en schoot de penalty overtuigend binnen: 1-0.

Slotoffensief
Met Oliver Giroud als invaller in het elftal ontketende Arsenal een slotoffensief om een pijnlijke uitschakeling te voorkomen. Bacary Sagna zag zijn inzet op de paal belanden, terwijl Steven Crainey een kopbal van Kieran Gibbs van de lijn haalde. Acht minuten voor tijd leverde de derde grote mogelijkheid voor Arsenal in kort tijdsbestek wel succes op. Mertesacker maakte zijn fout goed door de bal al vallend binnen te koppen.

Arsenal had vervolgens nog dertig minuten verlenging om de winnende treffer te forceren. Wigan streed echter voor wat het waard was en hield knap stand. Alex Oxlade-Chamberlain was wel dichtbij, maar hij schoot de bal tegen de lat.

Fabianski
Penalty's moesten uiteindelijk de winnaar bepalen. Gary Caldwell nam als eerste namens Wigan en zag Lukasz Fabianski (foto boven) zijn strafschop stoppen. Fabianski ontpopte zich vervolgens tot de held van de avond door ook de penalty van Jack Collison tegen te houden. Arsenal benutte wel al zijn strafschoppen en plaatst zich dus voor de FA Cup-finale.