Pellè kan Kindvall evenaren in mogelijk afscheidsduel

Reacties

● Feyenoord is in Alkmaar sterker dan AZ. De Rotterdammers wonnen in het verleden dertien keer, tegen negen keer voor AZ.

Pellè kan Kindvall evenaren in mogelijk afscheidsduel

● Feyenoord is in de Eredivisie uit en thuis vier wedstrijden ongeslagen tegen AZ.

● AZ is zeven thuisduels op rij ongeslagen in de Eredivisie, de laatste verliespartij was op 21 december 2013 tegen SC Heerenveen (5-1).

● AZ won tien van zijn zestien thuisoptredens dit seizoen, alleen Ajax (dertien keer) en Feyenoord (twaalfmaal) wonnen vaker in eigen huis.

● Feyenoord is de meest scorende ploeg van de Eredivisie maar staat tweede in het VI-efficiencyklassement : 75 goals uit 435 doelpogingen geeft een hoog rendement van 17,24 procent.

● De laatste keer dat Feyenoord meer doelpunten in één seizoen maakte was in 2005/06. Destijds, met het duo Kuijt (22 treffers) en Kalou (15) voorin, scoorde de ploeg 79 keer.

● Opvallend: in slechts een van de laatste veertien Eredivisieseizoenen werd de meest scorende ploeg ook kampioen (2011/12 Ajax met 93 goals).

● AZ noteerde negen clean sheets dit seizoen, alleen Ajax (vijftien) en tegenstander Feyenoord (tien) hielden vaker de nul.

● Graziano Pellè scoorde van de huidige Eredivisieploegen nog nooit tegen AZ, SC Heerenveen en Go Ahead Eagles. De Italiaan stond 4 jaar onder contract bij de Alkmaarders. Namens AZ kwam hij tot 14 doelpunten in 78 competitiewedstrijden.

● Scoort de Italiaan zaterdag twee keer, dan evenaart hij Ove Kindvall. De legendarische Feyenoord-spits was de laatste die twee keer achter elkaar in een seizoen minimaal 25 goals liet noteren voor Feyenoord. Vorig seizoen eindigde Pellè op 27 goals in 29 duels, mede door zijn schorsing staat hij nu op 23 uit 27 optredens. De verwachting is dat Pellè zal vertrekken bij Feyenoord, dit is dus mogelijk zijn afscheidsduel.

● Steven Berghuis (twee doelpunten, vier assists) was direct betrokken bij zes van de laatste negen doelpunten van AZ in de Eredivisie.

● Feyenoord kwam in 32 van zijn gespeelde 33 duels tot scoren, het hoogste aantal van de Eredivisie. De ploeg scoorde alleen niet tegen RKC uit (1-0 verlies).

● AZ pakt onder trainer Dick Advocaat gemiddeld 1,38 punt per duel. Onder de vorige coach Gertjan Verbeek haalden de Alkmaarders gemiddeld 1,68 punt per duel.

● AZ scoort 21 thuiswedstrijden op rij minimaal één keer. Indien de ploeg doel treft tegen Feyenoord dan evenaart het een clubrecord uit 2005/06 (22 thuisduels 1 goal).

● Feyenoord-clubtopscorer Graziano Pellè (23 goals) maakte in de vorige speelronde tegen SC Cambuur zijn vijftigste treffer voor de Stadionclub. De Italiaan had hier maar 56 Eredivisieduels voor nodig.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.