Patrice Evra, wijs door levenslessen van overspelige pa

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de dertigste editie: Patrice Evra.

Patrice Evra, wijs door levenslessen van overspelige pa

Het is aan het advies van Evra senior te danken dat Patrice Evra zondagavond met Frankrijk in de finale staat van het EK 2016. Want pa kon meer dan het verwekken van kinderen alleen, hij stond de inmiddels 35-jarige linksback van Juventus tijdens diens leven ook bij met raad en daad. Het had namelijk ook zo kunnen zijn dat Patrice niet voor Les Bleus, maar het nationale elftal van Senegal had gespeeld.

Hij zag namelijk op 15 mei 1981 in de Senegalese hoofdstad Dakar het levenslicht. Zijn vader was een diplomaat en nam, toen Patrice amper een jaar oud was, zijn toenmalige gezin mee naar Brussel. Daar werd hij in de Senegalese ambassade aan het werk gezet. Niet veel later trok moeder Juliette met haar kroost en overspelige man naar het Franse Les Ulis. Pa ging ook daar verder met waar hij door de jaren heen vrij bedreven is was geworden: het bezwangeren van vrouwen.

Spelerspaspoort Patrice Evra
Leeftijd 35
Positie Linksback
Geboorteplaats Dakar
Clubs Marsala Calcio, Calcio Monza, Nice, AS Monaco, Manchester United, Juventus
Interlands 79

'Ik heb 24 broers  en zussen en ik kan je verzekeren dat ze niet allemaal dezelfde moeder hebben', zei de 79-voudig Frans international daar ooit over. 'Laat ik het zo zeggen: mijn vader zat niet graag lang voor de televisie.' Als onderdeel van een mega-familie leerde hij al gauw zijn eigen boontjes te doppen en mat hij zich een groot verantwoordelijkheidsgevoel aan. Slechts sporadisch bezochten hij en zijn familieleden Senegal, Frankrijk was 'thuis' geworden.

Verrader
'Ik was tien toen ik voor het laatst in Senegal was', aldus Evra in 2010 in gesprek met Franse media. 'Na ons vertrek uit dat land zijn we eigenlijk snel verwesterd. Toen ik uiteindelijk voor de keus kwam te staan om voor Senegal of Frankrijk uit te komen als voetballer, zei mijn vader me dat ik mijn hart moest volgen.' En het hart van de voormalig verdediger van onder meer AS Monaco en Manchester United sprak zich uit voor de blauwen.

In Senegal kwam hem dat op een hoop verwijten te staan. 'Ik werd door Senegalezen een aap genoemd die een kunstje uitvoerde voor blanke mannen en werd weggezet als een geldbeluste verrader van de natie. Dat heeft me heel veel pijn gedaan, maar mijn ouders hebben me door die duistere periode heen geholpen. Met mijn vader sprak ik vaak over het leven. Hij zei me op latere leeftijd eens, inmiddels al erg astmatisch, dat het hem een mooi laatste cadeau zou lijken voor hij naar de hemel gaat, dat ik nog een prijs win als international.'

Proof that this my real account i was three years old nobody can get that pic hahahaha

Een foto die is geplaatst door Patrice Evra (@patrice.evra) op

Met die woorden in zijn achterhoofd toonde hij zich op het veld een waar leider. In wedstrijden met de nationale selectie van Frankrijk droeg hij de aanvoerdersband, tot tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika een conflict tussen bondscoach Raymond Domenech en spits Nicolas Anelka dusdanig uit de klauwen liep dat de aanvaller tijdens het toernooi naar huis werd gestuurd. Evra kondigde een eendaagse staking van de voltallige selectie aan en daarmee streek hij veel Fransozen tegen de haren in.

Na de roemloze uitschakeling in de groepsfase werd de aanvoerdersband hem afgenomen en de publieke opinie keerde zich tegen Evra, die volgens onder meer ex-international Lilliam Thuram nooit meer opgeroepen moest worden. Opnieuw werd hij uitgemaakt voor 'landverrader'. Tot een definitieve uitsluiting kwam het niet, want Laurent Blanc nam de linkervleugelverdediger wel op in zijn EK-selectie voor het toernooi van 2012, maar daar liet hij hem slechts negentig minuten meespelen.

Vaderfiguur
Pas toen Didier Deschamps na die Europese eindronde aantrad, werd de naam Evra binnen de Franse selectie weer in ere hersteld. Ze werkten al eens samen bij AS Monaco en daardoor wist de bondscoach precies wat hij aan de routinier had. Tijdens dit EK miste de huidige linksback van Juventus zelfs nog geen minuut en wierp de oudgediende zich in de 23-koppige selectie op als vaderfiguur, eentje met – om in de familiaire kringen te blijven - 22 kinderen.

'Hoe mooi zou het zijn als ik met Frankrijk nog een grote prijs mag winnen?', blikte Evra vooruit op die eindstrijd van zondag. 'Ik ben nu al trots op al mijn ploeggenoten, we zijn een echte en hechte familie geworden. Zij hebben me beloofd dat ze er alles aan zullen doen om mij aan het janken te krijgen, want één ding is zeker: ik zal mijn tranen zeker de vrije loop laten als we Europees kampioen worden.' (Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.