Özil gidst Arsenal naar koppositie, Swansea herstellende

Arsenal is in de Engelse Premier League de nieuwe koploper door een overwinning op Stoke City. Swansea City won van Crystal Palace en verlaat langzamerhand de onderste regionen.

Arsenal-Stoke City 3-1
Al na vijf minuten kwam Arsenal op voorsprong. Uitgerekend Aaron Ramsey nam de openingstreffer voor zijn rekening. De middenvelder trof bij de opponent Ryan Shawcross die hem in februari 2010 een dubbele beenbreuk bezorgde. Met zijn derde competitiedoelpunt, een benutte rebound, nam de Welshman sportieve wraak op de Stoke-aanvoerder.

Halverwege het eerste bedrijf kreeg Arsenal een tegenslag te verwerken. Marko Arnautovic trof met zijn schot de paal, maar zag toen hij zich omdraaide hoe zijn ploeggenoot Geoff Cameron uit de rebound wel raak schoot. Erik Pieters stond bij Stoke opnieuw in de basis.

Nog voor de onderbreking kwam Arsenal weer aan de leiding. Bij een corner van uitblinker Mesut Özil kon Mertesacker de bal richting de tweede paal koppen. Omdat Laurent Koscielny de bal helemaal niet raakte, plofte de bal in het net en kreeg de Duitse verdediger de goal op zijn naam.

Na 72 minuten stond Özil ook aan de basis van de definitieve beslissing. Zijn vrije trap viel op het hoofd van Bacary Sagna die de 3-1 binnen kopte. Daar bleef het bij, ook nadat Özil onder luid applaus naar de kant ging.

Arsenal heeft nu twaalf punten en is koploper, met twee punten voorsprong op Chelsea en Liverpool. Tottenham Hotspur kan later vandaag nog wel langszij komen. De twee ploegen uit Manchester treffen elkaar en kunnen elk tot twee punten van de lijstaanvoerder komen.

Crystal Palace-Swansea City 0-2
Met Michel Vorm als enige Nederlandse basisspeler kwam Swansea City al na twee minuten op voorsprong. De Spanjaard Michu zorgde voor de vroege openingstreffer. Ook na rust sloeg de ploeg van manager Michael Laudrup snel toe. Nathan Dyer was de maker van de 0-2.

Jonathan De Guzman mocht in de tweede helft nog invallen. Dat gold niet voor Wilfried Bony en Dwight Tiendalli. Crystal Palace blijft zodoende op drie puntjes staan, terwijl Swansea inmiddels is opgestoomd naar de middenmoot.