Oude vos Klose redt Duitsland met recordgoal

De vijftiende WK-goal van Miroslav Klose heeft Duitsland een punt bezorgd tegen Ghana: 2-2. Beide ploegen schotelden de wereld een fantastische tweede helft voor.

Klose mocht bij een 1-2 achterstand voor zijn ploeg invallen, en had slechts een paar minuten nodig om zijn naam als goaltjesdief waar te maken. Na een hoekschop van Toni Kroos kopte Benedikt Höwedes bij de eerste paal de bal door, waarna Klose op de goede plek stond om de 2-2 binnen te tikken. Het betekende zijn vijftiende treffer op een WK: een evenaring van het record van de Braziliaan Ronaldo. Die maakte, opvallend genoeg, zijn vijftiende WK-treffer in 2006 óók tegen Ghana.

De recordgoal van Klose leverde Duitsland dus alsnog een gelijkspel op. Waar de ploeg van bondscoach Joachim Löw tegen Portugal (4-0 winst) nog volop swingde, had zij het tegen Ghana knap lastig. Christian Atsu (door Chelsea  vorig seizoen verhuurd aan Vitesse) leidde met zijn lage voorzet het eerste Afrikaanse gevaar in, maar spits en aanvoerder Asamoah Gyan schoot hard en hoog over.

Nadat een schot van Toni Kroos - in stelling gebracht door een fraai hakballetje van Thomas Müller - was gekraakt, moest de Duitse keeper Manuel Neuer twee keer ingrijpen. Atsu schoot van afstand, maar de Duitse goalie bokste de bal weg. Datzelfde deed hij op een poging van Sulley Muntari, na iets meer dan een half uur. Duitsland werd vooral over de vleugels gevaarlijk, maar tot treffers kwam het niet.

Sulley Muntari schiet van afstand, maar Manuel Neuer redt boksend op de pegel.

Zo sloten beide ploegen de eerste helft af zoals ze dat op het WK van 2010 in hun onderlinge duel ook al deden: doelpuntloos. In Zuid-Afrika troffen Duitsland en Ghana elkaar in de laatste groepswedstrijd. Uiteindelijk wonnen de Duitsers met 1-0 door een doelpunt van Mesut Özil, na een uur spelen.

Deze keer had Die Mannschaft negen minuten minder nodig om de score open te breken. Vlak na de pauze kwam het duel namelijk helemaal los. Eerst kopte Mario Götze uit een voorzet van Müller de bal via zijn eigen linkerknie in het doel: 1-0. Op dat moment was de broedertwist tussen Jérôme Boateng (Duitsland) en Kevin-Prince Boateng (Ghana) al beëindigd: de Duitse verdediger was in de rust gewisseld, direct na de treffer van Götze moest ook Kevin-Prince naar de kant.

Nadat er ook nog een streaker van het veld was gehaald, draaide Ghana het duel binnen een paar minuten volledig om. Eerste zorgde André Ayew met een fraaie kopbal voor 1-1, kort daarna zette Asamoah Gyan de Ghanezen op voorsprong. Muntari pikte op het middenveld de bal op en gaf 'm perfect mee aan Gyan, die vervolgens knap afrondde in de verre hoek. Net toen Ghana echt ging geloven in een stunt en zelfs enkele mogelijkheden op de 1-3 had laten liggen, zorgde Klose voor de gelijkmaker. In de laatste minuut had de Lazio-spits zelfs zijn zestiende goal op een mondiale eindronde kunnen maken, en dus de titel van WK-topscorer aller tijden alleen in handen kunnen krijgen, maar hij schoot de bal naast.