Otamendi kan Mourinho's machine perfectioneren

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie Chelsea. Als José Mourinho de volgende stap wil zetten met zijn voetbalmachine, is er achterin vers bloed nodig.

Otamendi kan Mourinho's machine perfectioneren

Stand van zaken
Chelsea werd afgelopen seizoen met overmacht kampioen van Engeland. De voetbalmachine van José Mourinho behaalde negen punten meer dan Manchester City, twaalf meer dan Arsenal en zeventien meer dan Manchester United. Hoewel de vijfde titel voor een enorm feest zorgde in West-Londen, vielen de prestaties in de Champions League tegen. Chelsea werd al in de achtste finale uitgeschakeld door Paris Saint-Germain. Ook in de FA Cup (eliminatie tegen Bradford City) gingen The Blues roemloos ten onder. Daartegenover staat de winst van de League Cup.

Clublegende Didier Drogba (37, foto onder) neemt afscheid. De club heeft nog geen aanwinsten gestrikt, hoewel de komst van spits Radamel Falcao (AS Monaco, huur) op een haar na rond is. Daarnaast moet Chelsea bepalen wat het doet met een groot aantal spelers dat verhuurd werd, zoals Tomás Kalas, Wallace, Marko Marin, Oriol Romeu, Bertrand Traore en Lucas Piazon.

Sterke en zwakke punten
Chelsea is geen elftal voor de esthetici, maar een machine die het resultaat overal en altijd boven de uitvoering prevaleert. Ook spelers op aanvallende posities moeten altijd hun defensieve taken vervullen. Zelfs Eden Hazard. Die mentaliteit en bereidheid van spelers om altijd een stapje extra te zetten als het nodig is, maakt Chelsea een nauwelijks te kloppen elftal dat als geen ander op resultaat kan voetballen.

Het is de kracht van de ploeg, maar het kan zich ook als zwakte voordoen. Mourinho heeft zijn elftal namelijk zo rigide gevormd, dat Chelsea het moeilijk heeft als er moet worden geïmproviseerd. Zoals in de achtste finale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain. Op zo'n moment heeft Chelsea te weinig denkers en te veel doeners en ontbreekt een plan-B.

Een ander zwak punt is de trage laatste linie. John Terry, Gary Cahill (samen op bovenstaande foto) en Branislav Ivanovic zijn niet in staat om met ruimte in hun rug te verdedigen. Daardoor heeft Mourinho geen andere keuze dan Chelsea op de counter te laten voetballen. Offensief voetbal zou een zelfmoordtactiek zijn met deze verdediging.

Wie worden genoemd?
De kans is groot dat Mourinho op zoek moet naar een stand-in voor doelman Thibaut Courtois. Petr Cech heeft namelijk geen zin om nog een seizoen tweede viool te spelen achter de 23-jarige Belg. John Obi Mikel en Filipe Luis worden ook genoemd als kandidaat om te vertrekken, evenals Juan Cuadrado. De Colombiaan kwam in januari over van Fiorentina, maar heeft weinig indruk gemaakt. De toekomst van reservespits Loïc Rémy is ook onzeker.

Falcao (Monaco) lijkt met Diego Costa te moeten gaan concurreren om de spitspositie. Vleugelspeler Raheem Sterling (Liverpool, foto boven) en back Nathaniel Clyne (Southampton) staan volgens tabloids ook op het verlanglijstje van Mourinho.

Analyse
Het is opvallend dat Chelsea totaal geen jacht lijkt te maken op versterking voor zijn defensie. Puur verdedigend valt er weinig aan te merken op mannen als Cahill, Terry en Ivanovic. Het zijn blokken graniet waar geen enkele aanvaller graag tegen speelt. Tenminste, dat geldt als Chelsea op de counter speelt. Dan wordt het gebrek aan snelheid en wendbaarheid van met name Terry en Cahill gemaskeerd.

Maar als Chelsea de volgende stap wil zetten, moet Mourinho in dit opzicht aan zijn machine gaan sleutelen. Want om in de Champions League ploegen van het formaat van Bayern München, Barcelona, Real Madrid en PSG te elimineren, is meer nodig dan een countertactiek. Dan moet Chelsea - als het nodig is - zelf ook kunnen domineren. En dat gaat niet met deze defensie.

Mourinho zou er daarom goed aan doen snelle centrumverdedigers aan te trekken. Nicolas Otamendi (Valencia) is een interessante kandidaat, al is de 27-jarige Argentijnse international kwetsbaar in de lucht. Juan Jesus (24, foto boven) van Internazionale is in dat opzicht completer. De Braziliaan is bovendien enkele jaren jonger én goedkoper dan Otamendi, die bij meerdere clubs op het verlanglijstje staat.

Hoe denk jij over de transferzomer van Chelsea? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.