Oranje-zege in Gdansk biedt Blind weer wat houvast

Het Nederlands elftal heeft de vieze nasmaak van het gelijkspel tegen Ierland (1-1) weggespoeld met een 2-1 zege op Polen. Goals van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum voorkwamen dat een terugkerend probleem Oranje fataal werd.

Het ging voorafgaand aan het oefenduel met Polen voornamelijk over Steven Berghuis. De aanvaller van Watford was pas na het afhaken van Jürgen Locadia bij de groep gehaald, had nog nul interlands achter zijn naam en de vraag was wat hij toe kon voegen aan dit Oranje, dat naarstig op zoek is naar hoop op betere tijden en houvast.

Tijdens het teleurstellend verlopen vriendschappelijke treffen met Ierland kreeg hij al een half uur als vervanger van Memphis Depay. In Gdansk was hij al vanaf het eerste fluitsignaal de rechtsbuiten en dat ging hem bijzonder goed af. Al in de vijfde minuut nam hij het doel van Wojciech Szczesny uit een vrije trap, die hij zelf opeiste, onder vuur. Omdat hij te weinig kracht mee kon geven aan zijn schot, kon hij het de doelman niet écht lastig maken.

Dat lukte even later Janssen wel. Na een klein kwartier liet hij de doelman van AS Roma zweten, door de bal met zijn linker maar net naast de paal te mikken. In de 33ste minuut was het wel raak voor de aanvalsleider van AZ. Een afgemeten voorzet van basisdebutant Berghuis landde perfect op het hoofd van Janssen, die van dichtbij raak kopte: 0-1.

Fris Oranje
Met zijn tweede goal in slechts vier interlands bezorgde de Eredivisie-topscorer van het afgelopen seizoen het fris ogende Oranje de terechte voorsprong. Want in tegenstelling tot het duel met Ierland oogde de equipe van bondscoach Danny Blind nu wél scherp en fris. Fysieke duels werden gewonnen, de bal werd geduldig rondgespeeld en bij tijd en wijle perste Oranje er via de flankaanvallers Berghuis en Quincy Promes en spits Janssen een fraaie aanval uit.

Net zo belangrijk: de Polen konden voor rust maar één keer gevaarlijk worden. Het was Arek Milik die de bal al in de zevende minuut tegen de lat knalde. Dat deed de Ajax-spits nadat hij na een glijpartij was opgekrabbeld op het spekgladde veld en aanvoerder Jeffrey Bruma een spaarzaam missertje had gemaakt door naast de bal te maaien. Maar omdat het aluminium redding bracht voor keeper Jasper Cillessen, had het Nederlands elftal voor de eerste keer in zes interlands een voorsprong bij rust.

De Pool Artur Jedrzejczyk verslaat Marco van Ginkel in de lucht en kopt de 1-1 binnen tegen het Nederlands elftal.

Die voorsprong hield niet lang stand. Na rust dwong het thuisland de bezoekers namelijk terug op eigen helft en kwam het via een kopgoal van Artur Jedrzejczyk uit een hoekschop van Milik in de zestigste minuut langszij. Het betekende voor Oranje alweer de zestiende tegengoal in de laatste negen wedstrijden. Nog opmerkelijker: zeven van de laatste negen tegentreffers vielen uit een standaardsituatie.

Terugkerend euvel
Die statistiek toont aan waar het (terugkerende) probleem van het huidige Nederlands elftal zit. Zeker na de tegentreffer was de ploeg het initiatief kwijt en was het hopen op een bevlieging. Na 66 minuten kon die niet meer komen van Berghuis. Hij werd vervangen door Luciano Narsingh toen op ook echt op was voor de man die dit seizoen in slechts negen Premier League-wedstrijden in actie kwam. En juist zijn vervanger zorgde ervoor dat Nederland er nog met de zege vandoor ging.

De aanvaller van PSV nam een voorzet van Promes aan in het strafschopgebied, kapte terug en vond Wijnaldum met een korte pass. De middenvelder van Newcastle United knalde de bal van dichtbij in de linkerbovenhoek en langs de kansloze Szczesny: 1-2. Met zijn vijfde interlandtreffer tekende Gini voor een eindstand die Blind - ondanks het feit dat het nationale elftal in alle negen duels onder zijn leiding een treffer moest slikken - wat houvast en hoop voor de toekomst moet geven.

Oostenrijk
Komende zaterdag werkt Oranje de voorlopig laatste vriendschappelijke interland af. Dan is Oostenrijk de gastheer (20.30 uur aftrap). Donderdagmiddag vertrekt de selectie al naar Wenen om zich voor te bereiden op dat treffen. Polen wacht eveneens nog een oefenduel. Maandag wacht Litouwen, voordat achtereenvolgens Noord-Ierland (12 juni), Duitsland (16 juni) en Oekraïne (21 juni) de tegenstanders zijn in Frankrijk.

De basisopstelling van het Nederlands elftal tegen Polen (van links naar rechts). Boven: Virgil van Dijk, Steven Berghuis, Kenny Tete, Vincent Janssen, Marco van Ginkel, Jasper Cillessen. Onder: Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Quincy Promes, Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer.