Oranje-podium lonkt voor Van der Vaart in Faro

Hoewel Rafael van der Vaart geen al te beste herinneringen bewaart aan confrontaties met Portugal, kan de interland van woensdag voor hem bijzonder worden. Bij speelminuten in Faro komt de middenvelder van Hamburger SV op gelijke hoogte met Giovanni van Bronckhorst.

Oranje-podium lonkt voor Van der Vaart in Faro

De voormalige captain van Oranje kwam tot 106 interlands. Van der Vaart is momenteel één cap van dat aantal verwijderd. Behalve Van Bronckhorst moet Van der Vaart ook Frank de Boer (112) en recordinternational Edwin van der Sar (130) nog voor zich dulden.

In zijn 105 interlands maakte Van der Vaart 23 goals. Een van die treffers was op het laatste EK, dat voor het Nederlands elftal onder leiding van Bert van Marwijk op een deceptie uitdraaide. In de derde en laatste groepswedstrijd vocht de toenmalige vice-wereldkampioen voor de laatste kans na nederlagen tegen Denemarken en Duitsland. Van der Vaart bracht hoop met de openingstreffer, een schot van afstand, maar moest lijdzaam toezien hoe twee goals van Cristiano Ronaldo de derde nederlaag en een roemloze aftocht betekenden.

Die confrontatie was voor Van der Vaart de vierde krachtmeting met de Portugezen. Tien jaar geleden trof de nu dertigjarige middenvelder het land voor het eerst in een oefenduel dat in 1-1 eindigde. Vervolgens maakte Van der Vaart deel uit van Oranje toen de Portugezen op het EK van 2004 (halve finale) en het WK van 2006 (achtste finale) Nederland uit het toernooi kegelden.

Huntelaar
Behalve Van der Vaart kan ook Klaas-Jan Huntelaar zijn naam in de Oranje-annalen laten opnemen woensdag. Als de spits van Schalke scoort, afgelopen zondag was hij nog twee keer trefzeker tegen het HSV van Van der Vaart, dan trof hij in het Oranje-shirt doel tegen in totaal 24 verschillende landen. Het oude record deelt hij nu nog met Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp.

Op de all time-topschutterslijst moet Huntelaar vijf man boven zich dulden, maar ook op die ranglijst lonkt een stijging. Faas Wilkes, Ruud van Nistelrooy en de nog actieve Robin van Persie - met wie hij concurreert om de spitspositie - hebben met 35 doelpunten één treffer voorsprong. Dennis Bergkamp (37) en Patrick Kluivert (40) staan daarboven. Voor Huntelaar was de gememoreerde wedstrijd op het EK van 2012 de enige keer dat hij tegenover de Portugezen stond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen