Oranje verliest in Praag na onbegrijpelijke fout Janmaat

Reacties

Oranje is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een dramatische 2-1 nederlaag tegen Tsjechië, door een enorme blunder van Daryl Janmaat in de extra tijd. Guus Hiddink wacht daardoor nog op zijn eerste overwinning tijdens zijn tweede termijn als bondscoach. Op tactisch vlak leverde het duel in Praag wederom meer vragen dan antwoorden op.

Oranje verliest in Praag na onbegrijpelijke fout Janmaat

Guus Hiddink gaf vooraf een nieuwe draai aan de tactische discussie rondom Oranje, door het 4-3-3-systeem te laten vallen ten faveure van de in Brazilië beproefde 5-3-2-formatie. Joël Veltman profiteerde daarvan, want hij kwam in het elftal voor Dirk Kuijt. Memphis Depay nam de plaats van Jeremain Lens over.

Zo'n snelle koerswijziging maakt een trainer extra kwetsbaar en de eerste twintig minuten van de wedstrijd zullen Hiddink niet hebben overtuigd van zijn keuze. Oranje speelde slordig en had het moeilijk tegen Tsjechië, dat al vroeg drie corners afdwong. Ook met drie centrumverdedigers bleek Oranje kwetsbaar achterin, wat in de 22ste minuut tot uiting kwam in de vorm van een Tsjechisch doelpunt.

Georginio Wijnaldum in duel met Lukas Vacha.
Georginio Wijnaldum in duel met Lukas Vacha.

Veltman leed balverlies, waarna Ladislav Krejci vanaf links spits David Lafata in stelling bracht. Hij hield Bruno Martins Indi van de bal en legde af op Borek Dockal, die Jasper Cillessen kansloos liet met een poeier die via de binnenkant van de paal tegen het net sloeg: 1-0. Vier minuten later stichtte Oranje gevaar, maar Georginio Wijnaldum kreeg een fraaie dieptepass van Daley Blind niet onder controle. In de 32ste minuut voorkwam doelman Petr Cech met zijn voet een kans voor Memphis Depay na een lage voorzet van Daryl Janmaat.

Dat Oranje ploeterde in Praag zag Hiddink ook, want hij baarde opzien door zeven minuten voor rust weer over te schakelen naar 4-3-3 door Veltman te vervangen door Luciano Narsingh. Het lukte Nederland echter niet om de schade voor rust te herstellen, ondanks een gevaarlijke knal van Depay en kans voor Narsingh, die volledig langs de bal maaide.

Stefan de Vrij wordt bejubeld na zijn gelijkmaker op aangeven van Daley Blind.
Stefan de Vrij wordt bejubeld na zijn gelijkmaker op aangeven van Daley Blind.

Na de pauze schroefde Oranje het tempo op. Depay was een paar keer gevaarlijk, maar het doelpunt kwam van een verdediger. Stefan de Vrij kopte raak nadat Blind de bal na een afgeslagen corner opnieuw inbracht. Nederland ging daarna op zoek naar de tweede treffer, maar was te onzorgvuldig om de Tsjechische muur nogmaals te slechten. Depay kwam er met een kopbal het dichtst bij een treffer namens Nederland, maar zijn inzet werd gevangen door Cech. Het was echter Tsjechië dat in de slotfase het gevaarlijkst was, via counters en standaardsituaties, maar Oranje kwam telkens met de schrik vrij.

Een onbegrijpelijke fout van Janmaat leidde in de extra tijd alsnog de Nederlandse ondergang in. De back wilde een voorzet in de handen van Cillessen koppen, maar plaatste de bal op de paal, waarna de doorgelopen Vaclav Pilar de bal eenvoudig in het doel tikte.

Daarmee ontketende hij een volksfeest in het stadion, want Tsjechië had in 2014 nog geen enkele interland gwonnen. Voor Hiddink is er daarentegen nog bijzonder veel werk aan de winkel richting 10 en 13 oktober, wanneer Oranje in de kwalificatiecyclus Kazachstan (thuis) en IJsland (uit) ontmoet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.