Oranje tweede keer tegen China, Camacho onder vuur

Het Nederlands elftal treedt dinsdag om 14.00 uur in Peking aan tegen China, het land waar bondscoach José Antonio Camacho (foto) onder vuur ligt. Onder hem dacht het land zich voor het WK van 2014 te kwalificeren, maar plaatsing is al niet meer mogelijk.

Oranje tweede keer tegen China, Camacho onder vuur

Meedoen aan het toernooi om de Azië Cup van 2015 in Australië is nu een must. Na de 1-0 zege op Irak op 22 maart in de kwalificatiereeks op weg naar dat toernooi, slaakte Camacho een zucht van verlichting. Yu Dabao nam in blessuretijd de winnende treffer voor zijn rekening en bezorgde China daarmee weer eens een zege na zes duels zonder winst. Dabao redde zo Camacho's baan.

De op 13 augustus 2011 aangetreden voormalige Real Madrid-coach kan zich geen misstap meer permitteren. Van de zeventien interlands onder Camacho won China er slechts zes en gingen er negen verloren. Camacho trof twee keer een Europese tegenstander: zowel Spanje als Zweden was met 1-0 te sterk. De meest opvallende uitslag was de 8-0 nederlaag tegen Brazilië op 10 september 2012.

De roep om Marcello Lippi is momenteel groot. De Italiaan, die zijn land in 2006 naar de wereldtitel leidde, is momenteel succesvol bij de Chinese topclub Guangzhou Evergrande. Geldschieters en bestuurders van de club proberen de Chinese bond ervan te overtuigen Lippi als de verlosser aan te stellen.

De nationale ploeg van China is al sinds mensenheugenis een bron van zorg. De plaatsing voor het WK van 2002 gaf hoop, maar de nederlagen tegen Costa Rica (0-2), Brazilië (0-4) en Turkije (0-3) verraadden al dat aansluiting met de wereldtop ver weg was. Na het WK trad Arie Haan aan als bondscoach. Een westerse trainer werd in staat geacht uit het grote potentieel (1,3 miljard inwoners) een succesvolle ploeg samen te stellen, zo was de gedachte. Zo liep het niet.

Haan slaagde er niet in het land naar het WK van 2006 te loodsen en ook in 2010 ontbrak China. Na de 2-1 nederlaag tegen Oezbekistan treft China behalve Nederland ook Thailand en staat Camacho opnieuw voor een vuurproef. Bij drie nederlagen zal de bond zeker maatregelen nemen.

Nederland speelde één keer eerder tegen China. In de aanloop naar het Europees Kampioenschap van 1996 in Engeland klopte Oranje de Chinezen op 29 mei in Eindhoven met 2-0. Johan de Kock en Aron Winter waren de doelpuntenmakers. (Chris Tempelman)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen