Oranje toont progressie en klopt ook EK-ganger Oostenrijk

Reacties

Het Nederlands elftal heeft de weg omhoog ingezet. Na de remise tegen Ierland (1-1) en de overwinning op Polen (1-2) werd zaterdag Oostenrijk met 0-2 verslagen door de ploeg van bondscoach Danny Blind.

Oranje toont progressie en klopt ook EK-ganger Oostenrijk

'Oostenrijk is de sterkste tegenstander van de drie', zei Blind voorafgaand aan de wedstrijd nog maar eens. Dat maakt de overwinning van Oranje des te knapper, want onverdiend was deze niet te noemen en bovendien werd na negen interlands met een tegendoelpunt op rij eindelijk weer eens de nul gehouden. In de eerste helft bracht Jeroen Zoet op twee cruciale momenten weliswaar redding, het spel van Oranje was absoluut niet slecht te noemen. En bovendien heeft Nederland Vincent Janssen.

Het was de AZ-spits die in de achtste minuut de score opende met zijn derde treffer in vijf interlands. Net als tegen Polen was Steven Berghuis de aangever. De perfecte voorzet van de rechtsbuiten werd door de volledig vrijstaande Janssen - Oostenrijk stapte verkeerd - tegen de touwen gekopt. De grote kansen voor Marko Arnautovic en Zlatko Junuzovic werden geneutraliseerd door de sterk keepende Zoet.

Quincy Promes raakte voor rust nog de binnenkant van de paal met een van richting veranderd schot en maakte daarmee de intenties van Oranje duidelijk: er moest een tweede komen. Janssen had de 0-2 na 51 minuten op zijn voet na een uitstekende actie van Kenny Tete, maar de goalgetter liet zien ook te kunnen missen. Het was zijn vervanger Luuk de Jong die in de 66ste minuut een groot aandeel had in de 0-2.

Steven Berghuis speelde het afgelopen seizoen nauwelijks bij Watford, maar maakte tegen Oostenrijk wederom indruk in het shirt van het Nederlands elftal.
Steven Berghuis speelde het afgelopen seizoen nauwelijks bij Watford, maar maakte tegen Oostenrijk wederom indruk in het shirt van het Nederlands elftal.

De spits van PSV stond koud in het veld - Janssen werd vanwege ribklachten gewisseld - toen hij een voorzet van Promes klaarlegde voor Georginio Wijnaldum, die feilloos binnenschoot: 0-2. De vreugde die het doelpunt met zich meebracht werd al gauw verstomd doordat Zoet op de grond bleef liggen na een botsing met Marcel Sabitzer, die hij nog wel van scoren afhield. De keeper kon niet verder en werd vervangen door Jasper Cillessen.

Na de invalbeurten van De Jong, Luciano Narsingh en Marco van Ginkel ruimde Blind in de 79ste minuut ook een plekje in voor Tonny Vilhena. De Feyenoord-middenvelder maakte daarmee zijn officiële debuut voor Oranje. Hij zag Marco van Ginkel na een weergaloze actie van Promes in kansrijke positie naast koppen, maar de zege van Oranje kwam geen moment meer in gevaar.

Oostenrijk neemt het op het EK op tegen Portugal, IJsland en Hongarije. Dinsdag 14 juni start de Europese eindronde voor de Oostenrijkers met een wedstrijd tegen Hongarije (18.00 uur). Het Nederlands elftal komt op 1 september pas weer in actie. Dan oefent Oranje tegen Griekenland. Vijf dagen later staat het eerste WK-kwalificatieduel, Zweden-uit, op het programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.