Oranje komt grootste kwelgeest en 'Red Bull-professor' tegen

Reacties

Oranje duelleert komende zomer in de EK-groepsfase met Frankrijk, Oostenrijk en een nog onbekende play-offwinnaar. De komende maanden zullen we de opponenten tot in detail in kaart brengen. Dit is alvast een eerste blik.

Oranje komt grootste kwelgeest en 'Red Bull-professor' tegen
© Pro Shots

16 juni: Nederland-winnaar play-offs (Hamburg)

Pas eind maart weten we of Oranje aantreedt tegen Wales, Finland, Polen of Estland. Tegen al deze landen is Nederland deze eeuw nog zonder verliesbeurt.

21 juni: Nederland-Frankrijk (Leipzig)

Bondscoach: Didier Deschamps (55)
Beste EK-prestatie: Winnaar (1984, 2000)
EURO 2020: Achtste finale
Balans in EK-kwalificatie: 7 zeges, 1 gelijkspel, 0 nederlagen

Kylian Mbappé heeft een openstaande rekening met het EK. De sterspeler miste in de achtste finale van EURO 2020 als enige tijdens de strafschoppenserie tegen Zwitserland. Zo bleek het overleven van de groep des doods met verder Duitsland, Portugal en Hongarije een pyrrusoverwinning. Bondscoach Didier Deschamps, die vaak conservatisme wordt verweten, voerde de afgelopen jaren met mate een verjonging door. William Saliba, Youssef Fofana en Eduardo Camavinga zijn de vaandeldragers van de nieuwe generatie en eerder deze maand werd de pas zeventienjarige Warren Zaïre-Emery voor de leeuwen gegooid. Met oude soldaten als Olivier Giroud en Antoine Griezmann nog steeds aan boord is Frankrijk meer dan ooit het te kloppen team, maar Mbappé is natuurlijk de grote blikvanger. De supervedette kwelde Oranje al met zes goals. Slechts negen spelers scoorden vaker tegen Nederland, allen in een grijs verleden.

25 juni: Nederland-Oostenrijk (Berlijn)

Bondscoach: Ralf Rangnick (65)
Beste EK-prestatie: Achtste finale (2020)
EURO 2020: Achtste finale
Balans in EK-kwalificatie: 6 zeges, 1 gelijkspel, 1 nederlaag

Vergeet het grauwe Oostenrijk van EURO 2020. De ploeg die onder leiding van de behoudende Franco Foda de saaie wedstrijden aaneenreeg, heeft dankzij Ralf Rangnick een heel ander gezicht kregen. De voorganger van Erik ten Hag bij Manchester United heeft de klassieke kenmerken van de Red Bull-school - de nadruk op drukzetten en verticaal spel - in korte tijd verweven in de nationale ploeg. Eerder deze maand werd Duitsland vrij eenvoudig opzij gezet in een oefenduel. Het is jammer voor het Alpenland dat een topspits ontbreekt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.