Oranje kan hoop putten uit ontsnapping van 1995

Reacties

In en tegen Kazachstan moet Nederland zaterdag de hoop op een wonderbaarlijke ontsnapping in leven houden. Maar ook staat er in Astana een negatief record op het spel. De ontsnapping uit 1995 biedt enige hoop.

Oranje kan hoop putten uit ontsnapping van 1995

Alleen een overwinning telt om nog te mogen dromen van een EK-ticket, al ligt het lot dan nog in handen van de Turken. Die zullen drie punten minder dan Nederland moeten halen in de twee resterende kwalificatiewedstrijden om alsnog de derde plaats af te staan aan Oranje.

Een nieuwe slechte beurt betekent daarom waarschijnlijk een definitieve uitschakeling voor het toernooi in Frankrijk, maar een verlies in Astana levert ook een negatieve primeur voor Oranje op.

In de geschiedenis van het Nederlands elftal gingen nimmer drie duels in een EK-kwalificatie op rij verloren. Door de nederlagen tegen IJsland en Turkije heeft het huidige Oranje de historisch slechtste reeks geëvenaard.

In 1967 verloor Nederland in de EK-kwalificatiereeks achtereenvolgens van Oost-Duitsland en Hongarije om vervolgens een derde nederlaag te voorkomen (1-0 tegen Oost-Duitsland). Johan Cruijff, die was teruggekeerd na zijn schorsing na de eerste rode kaart in de Oranje-historie, was beslissend met een vroege en weergaloze treffer. Maar voor een EK-ticket was dat niet genoeg.

In 1995 leefde het Oranje van Guus Hiddink in de jacht op en EK-ticket tussen hoop en vrees na de achtereenvolgende nederlagen bij Tsjechië (3-1) en Wit-Rusland (1-0). Maar op de weg terug uit Minsk bereikte Nederland het onverwachte nieuws dat Tsjechië zich had laten verrassen in Luxemburg (1-0).

Een uiterst moeizame 1-0 zege in Rotterdam op Wit-Rusland – met een rode kaart voor Aron Winter en een late treffer van Youri Mulder – volgde op de twee nederlagen in de EK-kwalificatie. Het bleek ook het begin van de ontsnappingsroute, want uiteindelijk werd via een play-off tegen Ierland de eindronde van 1996 alsnog bereikt. Het is een scenario waar bondscoach Danny Blind direct voor zou tekenen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.