Oranje ijzersterk op eigen bodem, jubileumtreffer gloort

Reacties

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond tegen Ghana (aftrap 20.30 uur). Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar het oefenduel in De Kuip.

Oranje ijzersterk op eigen bodem, jubileumtreffer gloort

● Het Nederlands elftal staat voor de derde keer tegenover Ghana. In twee eerdere oefenduels bleef Oranje ongeslagen: 0-0 op 13 oktober 1998 in de Gelredome en een 4-1 zege op 1 juni 2010 in De Kuip, een oefenduel ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika.

● Oranje heeft een uitstekende balans tegen Afrikaanse landen. Van de zestien competitieve (vier) en vriendschappelijke (twaalf) interlands verloor Nederland er maar twee: tegen Egypte (1-2 in Rotterdam) en Marokko (1-2 in Arnhem). De overige veertien duels mondden uit in negen zeges en vijf gelijke spelen.

● Nederland bleef in zijn laatste vijf oefeninterlands zonder zege (G4, V1). Dat is de langste reeks sinds de periode oktober 1998-november 1999, toen het Oranje van bondscoach Frank Rijkaard liefst elf keer op rij niet won (negen gelijke spelen, twee nederlagen).

● Oranje aast tegen Ghana op zijn vijfhonderdste doelpunt in oefeninterlands op eigen bodem. Op dit moment staat de teller op 499 goals in 225 duels. Oranje boekte op eigen veld 110 zeges, speelde 56 keer gelijk en stapte 59 keer als verliezer van het veld.

Beeld uit Nederland-Ghana van 1 juni 2010: Nigel de Jong in duel met Matthew Amoah.
Beeld uit Nederland-Ghana van 1 juni 2010: Nigel de Jong in duel met Matthew Amoah.

● Nederland won slechts vier van de veertien oefeninterlands onder het bewind van bondscoach Louis van Gaal (W4, G8, V2). Op eigen veld won Oranje onder Van Gaal nog geen enkel oefenduel, maar verloren werd er ook nog niet (vijf gelijke spelen, doelcijfers 2-2).

● Oranje's topscorer aller tijden Robin van Persie is de laatste maanden goed op dreef in de nationale ploeg. De aanvaller van Manchester United scoorde elf keer in zijn laatste elf interlands. Van Persie staat inmiddels op 42 doelpunten in 83 duels voor Oranje.

● Dirk Kuijt en Wesley Sneijder naderen de magische grens van honderd interlands. Kuijt staat op 98 duels voor Oranje, terwijl Sneijder één duel minder in actie kwam. Beide ervaren internationals kunnen zich de komende weken als zesde en zevende speler bij de Club van Honderd voegen in de Oranje-historie.

● Nederland is op eigen bodem bezig aan een ijzersterke reeks interlands. Van de laatste 47 competitieve en vriendschappelijke wedstrijden voor eigen publiek verloor Oranje er maar drie, tegen 34 zeges en tien gelijke spelen. De drie thuisnederlagen kwamen tot stand tegen Italië (12 november 2005, 1-3), Australië (6 september 2008, 1-2) en Bulgarije (26 mei 2012, 1-2).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.