VI Opinie: wegvallen Van der Vaart aderlating Oranje

Reacties

Na drie EK-deelnames en twee WK-optredens ontbreekt Rafael van der Vaart volgende maand in Brazilië door een kuitblessure. Het wegvallen van de 109-voudige international lijkt alleen al gezien zijn ervaring een aderlating voor Oranje, al zijn er ook feiten die het tegendeel bewijzen. Het seizoen 2013/14 was immers niet het seizoen van Van der Vaart.

VI Opinie: wegvallen Van der Vaart aderlating Oranje

Zoals hij zelf ook meerdere malen heeft toegegeven speelde de ex-speler van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur deze jaargang niet zijn beste voetbal voor Hamburger SV. Vooral in het laatste half jaar maakte de 31-jarige aanvoerder van Die Rothosen nauwelijks nog indruk. Zijn laatste doelpunt dateert van december vorig jaar tegen FSV Mainz 05.

In de play-offs om promotie/degradatie tegen Greuther Fürth zette Van der Vaart met een assist op Pierre Michel-Lasogga – de Duitse spits kopte raak uit een corner van de Oranje-international – wel zijn handtekening onder de nipte handhaving van HSV. Tegelijkertijd viel echter op dat hij grote moeite had het tempo bij te benen en grote afstanden te overbruggen.

Gecombineerd met de vele kleine blessures die Van der Vaart dit jaar parten speelde, lijkt zijn afmelding voor het WK daarom niet direct een aderlating voor Oranje. Ware het niet dat hij in 2013 nog eerste keus was voor bondscoach Louis van Gaal op de nummer 10-positie en dat terugbetaalde met treffers tegen Estland, Roemenië, Hongarije en Japan.

Als aanvoerder gaf Rafael van der Vaart twee jaar geleden het goede voorbeeld tegen Portugal. Desondanks ging ook de laatste groepswedstrijd van het EK 2012 verloren: 1-2.
Als aanvoerder gaf Rafael van der Vaart twee jaar geleden het goede voorbeeld tegen Portugal. Desondanks ging ook de laatste groepswedstrijd van het EK 2012 verloren: 1-2.

En de bijdrage van Van der Vaart aan Oranje beperkt zich niet tot die vier treffers. Met 109 interlands is hij van alle nog actieve internationals de man met de meeste caps achter zijn naam. Bovendien was hij samen met Arjen Robben en Wesley Sneijder de enige van de huidige WK-selectie die er in 2004 tijdens het EK in Portugal al bij was en de enige speler die tijdens de vorige termijn (2000-01) van Van Gaal debuteerde.

Dat Van der Vaart bulkt van de interlandervaring blijkt wellicht nog het meest uit de zeventien optredens op EK- en WK-eindronden die hij achter zijn naam heeft staan. Het zijn er evenveel als Robben. Alleen Robin van Persie (achttien duels) en Sneijder (negentien) kwamen van de huidige lichting vaker in actie op een eindronde. Opvallend is wel dat Van der Vaart slechts één van zijn 25 interlandgoals op een EK of WK maakte. In 2012 opende hij de score tegen Portugal.

De vraag is of al die EK- en WK-ervaring had opgewogen tegen het gebrek aan fitheid waarmee Van der Vaart kampte. Een basisplaats was gezien de uitstekende vorm van Wesley Sneijder te hoog gegrepen, waardoor er een concurrentiestrijd met de van een slepende rugblessure herstelde Georginio Wijnaldum in het verschiet lag. Een kans om die strijd in zijn voordeel te beslechten kreeg Van der Vaart niet. Zoals wel vaker dit seizoen werkte zijn lichaam niet mee.

Aan jullie de vraag of het ontbreken van Rafael van der Vaart met al zijn ervaring wel of geen aderlating is voor het Nederlands elftal. Was hij in zijn huidige vorm nog van meerwaarde voor Oranje, of was behalve Wesley Sneijder ook Georginio Wijnaldum hem in de pikorde al voorbijgestreefd? Log in met je VI-account en praat mee.

De achtergronden rond Oranje volgen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.