Oranje gewaarschuwd: Colombia efficiënter dan België

Het Nederlands elftal is gewaarschuwd. Vijf dagen voor de oefeninterland in De Arena won het uiterst efficiënte Colombia in Brussel met 0-2 van België. Het ontbrak De Rode Duivels in de vriendschappelijke confrontatie tussen twee van de acht WK-groepshoofden aan geluk en scherpte voor het Colombiaanse doel.

Op basis van de FIFA-wereldranglijst stonden in het Koning Boudewijn Stadion de nummers vier en vijf van de wereld tegenover elkaar. De verschillen waren dan ook minder groot dan de uitslag doet vermoeden, want gezien het aantal kansen had België op z'n minst één doelpunt verdiend.

Voor rust had Christian Benteke uit voorzetten van Eden Hazard en Maroune Fellaini al koppend de score kunnen en misschien wel moeten openen. In de slotfase troffen Fellaini en de ingevallen Dries Mertens de paal terwijl ze op weg leken naar het eerste Belgische doelpunt.

België had in Brussel grote delen van de wedstrijd ook het initiatief, maar Colombia was bekwamer in het belangrijkste onderdeel van het spel: scoren. Waar de in het hart van de defensie begonnen Toby Alderweireld (ex-Ajax, nu bankzitter bij Atlético Madrid) in de eerste helft Radamel Falcao de baas was, ontsnapte de steraanvaller van AS Monaco (op de foto in duel met Thomas Vermaelen) vlak na rust aan de buitenspelval en omspeelde hij doelman Simon Mignolet: 0-1.

Een kwartier later kon de keeper van Liverpool, die tijdens de oefenduels met Colombia en Japan een kans krijgt zich te bewijzen in de concurrentiestrijd met eerste doelman Thibaut Courtois, ook niets uitrichten tegen een verwoestende knal van Victor Ibarbo. Daardoor reist de ploeg van de Argentijnse bondscoach José Pekerman vol vertrouwen af naar De Arena.