'Opvolger Van Gaal wordt nog voor WK in Brazilië bekend'

De KNVB wil nog voor het WK 2014 in Brazilië duidelijkheid hebben over de opvolger van bondscoach Louis van Gaal, die eerder al bekend maakte na de mondiale eindronde te zullen stoppen. Dat laat KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdag weten.

'Opvolger Van Gaal wordt nog voor WK in Brazilië bekend'

Nederland plaatste zich dinsdagavond samen met Italië als eerste van de Europese landen voor het WK van volgend jaar. Duidelijk was al dat Van Gaal hoe dan ook gaat stoppen na de tiende WK-deelname van Oranje. Maar nog voordat bekend is wie de nieuwe wereldkampioen wordt, wil Van Oostveen de technische staf voor de campagne richting het EK 2016 rond hebben.

'Tot en met het WK zitten we goed met Van Gaal', zegt Van Oostveen in gesprek met het ANP. 'Voor het begin van het toernooi in Brazilië zal in elk geval duidelijk zijn hoe de nieuwe technische staf van Oranje eruit komt te zien', aldus Van Oostveen. Feyenoord-trainer Ronald Koeman geldt als voornaamste kandidaat voor de eervolle baan bij Oranje.

Doelstelling
Mét Van Gaal zal Oranje eerst een goed vervolg moeten geven aan de finaleplaats van vier jaar terug in Zuid-Afrika. Hoewel Van Gaal eerder al betwijfelde of het verjongde Nederlandse elftal daartoe in staat is, verandert dat voor Van Oostveen niets aan de eerder gestelde doelstelling om in Brazilië minimaal tot de laatste vier te reiken.

'Dat is onze ambitie en die past ook goed bij het Nederlandse voetbal. We lopen nu eenmaal graag met onze borst vooruit', stelt Van Oostveen, die desondanks een kanttekening plaatst bij het ambitieuze voornemen. 'Je moet wel realistisch blijven. Uit de praktijk moet nog blijken of een plaats in de halve finales haalbaar is.'

In die zin sluit Van Oostveen zich wel aan bij de woorden van Van Gaal. 'Zoals onze bondscoach terecht zei: de eerste fase is afgerond, maar we zijn er nog lang niet. Om bij het WK daadwerkelijk te kunnen presteren, zullen we als team moeten groeien. Zo ver mogelijk komen in het toernooi blijft in elk geval ons streven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen