Opmerkelijk slot in Abidjan: schaamteloos puntje Ivoorkust

Reacties

Slim, ontoelaatbaar, schaamteloos of welke omschrijving dan ook, het optreden van Ivoorkust heeft woensdagavond voor de nodige consternatie gezorgd. De ploeg had in eigen huis tegen Kameroen aan een puntje genoeg om kwalificatie voor de Afrika Cup af te dwingen. Dat puntje kwam er mede door een opmerkelijke slotfase, bekijk in onderstaand filmpje maar hoe.

Opmerkelijk slot in Abidjan: schaamteloos puntje Ivoorkust

Voor aanvang van het duel in Abidjan was al duidelijk dat Kameroen Groep D zou gaan winnen. Na vijf duels had Ivoorkust vier punten achterstand op de koploper, die dertien punten bezat. Zoals gezegd eindigden de landen dus op veertien en tien.

Daardoor leek DR Congo, dat na vijf duels drie punten achterstand op Ivoorkust had en hoopte op de sportieve plicht van Kameroen, het kind van de rekening te worden. Door een 3-1 zege op Sierra Leone werd dat land echter de zestiende en laatste ploeg die zich kwalificeerde voor de Afrika Cup. De ontsnappingsroute: DR Congo werd de beste nummer drie van de zeven groepen.

Na afloop ontstonden in Abidjan overigens flinke rellen toen supporters het veld betraden. De politie greep keihard in, maar kon een veldbestorming en schade aan het stadion niet voorkomen.

Het Bedrog van Gijón
De wanvertoning in Abidjan deed denken aan Het Bedrog van Gijón. Op het WK van 1982 in Spanje werden Algerije uitgeschakeld omdat West-Duitsland en Oostenrijk het in hun laatste groepsduel op een akkoordje gooiden. Een 1-0 overwinning voor de Duitsers was voor die twee ploegen genoeg om door te gaan. Na de openingsgoal van Horst Hrubesch voerden beide ploegen werkelijk niets meer uit en het bleef 1-0, Algerije (dat een dag eerder met 3-2 van Chili had gewonnen) woedend en uitgeschakeld achterlatend.

Algerije ging destijds vergeefs in beroep, al leidde de schaamteloze vertoning er wel toe dat afsluitende groepswedstrijd in een poule voortaan op hetzelfde tijdstip afgewerkt moesten worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.