Opluchting bij KNVB om handhaven straf Kali

Reacties

Natuurlijk is er opgelucht ademgehaald bij de KNVB nadat vrijdag bekend werd dat de straf voor Anouar Kali is gehandhaafd naar aanleiding van zijn rode kaart in de bekerwedstrijd Ajax-Willem II. Die uitsluiting kwam er op advies van video-scheidsrechter Pol van Boekel. De tuchtcommissie schorste Kali voor drie wedstrijden waarvan een voorwaardelijk.

Opluchting bij KNVB om handhaven straf Kali

De tuchtcommissie van de KNVB boog zich over de zaak, omdat Willem II het schikkingsvoorstel (dat gelijk was aan de uiteindelijke schorsing) donderdag niet accepteerde. De Tilburgers betwistten de rode kaart kennelijk niet, want de club probeerde onder de schorsing voor de middenvelder uit te komen door te wijzen op een procedurele fout. Volgens de Tilburgers mocht de scheidsrechter in het veld (Danny Makkelie) die al een eigen beslissing heeft gemaakt, niet overruled worden door de video-scheidsrechter die de beelden in de bus terug kon zien.

Dat is nu net juist de functie van de video-scheidsrechter. In het protocol, dat de vier betrokken clubs en dus ook Willem II deze week in een extra bijeenkomst ook nog eens toegelicht hebben gekregen, staat dat ook vermeld. De inmenging van de video-scheidsrechter vindt plaats bij doelpunten, penaltysituaties, overtredingen die rode kaarten waard zijn en als er sprake is van persoonsverwisseling.

'Dit is nu precies het voorbeeld van een overtreding die we uit het voetbal willen bannen', had scheidsrechtersbaas Dick van Egmond zich al laten ontvallen. 'Laten we met z’n allen blij zijn dat we dat op deze manier, met behulp van een video-scheidsrechter, kunnen doen.'

Pol van Boekel was woensdag video-scheidsrechter bij Ajax-Willem II.
Pol van Boekel was woensdag video-scheidsrechter bij Ajax-Willem II.

De scheidsrechter bij Ajax-Willem II, Danny Makkelie, reageerde een dag nadat hij de rode kaart had gegeven ook in dergelijke bewoordingen. 'Als ik de de video-scheidsrechter niet had gehad, had ik overal uit moeten leggen waarom ik geen rode kaart had gegeven. Dat hoefde nu niet. Dit was rood, dat heeft iedereen kunnen zien. Ik zag het niet direct, maar Pol van Boekel gelukkig wel. Dat is dus het nut van de video-scheidsrechter.'

Makkelie voegde daar nog een voorbeeld aan toe die de zaak van Willem II niet heel sterk maakte. 'Als er geen video-scheidsrechter zou zijn en ik had de gele kaart getrokken en mijn vierde man had mij laten weten dat hij honderd procent zeker was dat het een rode kaart moest zijn, dan had ik mijn beslissing ook kunnen herzien. Dat staat in de reglementen. Dus dit heeft ook niet specifiek met de video-scheidsrechter te maken. Dit is gewoon niet netjes van Willem II.'

De actie van Willem II werd bij de KNVB niet echt gewaardeerd. Niet alleen omdat het beroep bij voorbaat kansloos leek, maar ook omdat het experiment met de video-scheidsrechter getracht werd onderuit te halen. 'Alle clubs willen het, maar als het ze zelf slecht uitkomt laten ze zich horen', was een veelgehoorde opmerking.

Willem II beraadt zich nog of het in beroep gaat tegen de uitspraak, maar gezien de regelgeving is dat weinig kansrijk. Mocht Kali in beroep gaan dan is hij in ieder geval wel al uitgesloten voor de eerstvolgende competitiewedstrijd van Willem II, komende zondag tegen NEC.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.