Opgefrist Oranje besluit rampweek met verlies tegen Italië

Reacties

Het Nederlands elftal heeft een ware rampweek afgesloten met een 1-2 nederlaag in de oefeninterland tegen Italië. Toch toonde de ploeg van interim-bondscoach Fred Grim verbetering na de afgang in Bulgarije (2-0) van afgelopen weekend.

Opgefrist Oranje besluit rampweek met verlies tegen Italië

Met Kenny Tete, Wesley Hoedt, Memphis Depay en Jeremain Lens in de basis in plaats van Rick Karsdorp (niet fit), Matthijs de Ligt (gepasseerd), Arjen Robben (afspraak) en Bas Dost (gepasseerd) begon Oranje prima tegen Italië. De zeer bedrijvige Memphis showde als diepste spits aan zelfvertrouwen gewonnen te hebben door zijn goede periode bij Olympique Lyon. De ex-PSV'er groeide uit tot smaakmaker aan de kant van Nederland.

Het bij vlagen frisse spel van Oranje leverde na tien minuten de openingstreffer op. Na een goede combinatie met Davy Klaassen gaf Quincy Promes de bal hard voor. Een goede keuze, want via het been van de Italiaanse verdediger Alessio Romagnoli belandde de bal achter de in de basis debuterende goalie Gianluigi Donnarumma: 1-0. Oranje mocht welgeteld 67 seconden genieten van de voorsprong. Hoedt, vervanger van De Ligt, kopte een vrije trap van Marco Verratti zomaar voor de voeten van Éder, die niet twijfelde en doelman Jeroen Zoet passeerde met een harde schuiver.

Fred Grim debuteerde als eindverantwoordelijke op de bank bij Oranje. Op deze foto geeft hij rechtsback Kenny Tete instructies.
Fred Grim debuteerde als eindverantwoordelijke op de bank bij Oranje. Op deze foto geeft hij rechtsback Kenny Tete instructies.

Toch kwam Oranje een stuk beter voor de dag dan afgelopen zaterdag tegen Bulgarije. Promes kwam een teenlengte tekort om een voorzet van Klaassen tot doelpunt te bekronen, terwijl een kopbal van Bruno Martins Indi tegen de lat belandde. Het was dan ook zuur voor de mannen van Grim dat Italië in de 32ste minuut op voorsprong kwam. Zoet redde nog knap op een kopbal van Marco Parolo, maar was kansloos op de inzet die uit de rebound volgde van Leonardo Bonucci. Hoedt was de ervaren verdediger helemaal kwijt en daarvoor was Kevin Strootman in het duel met Parolo ook te laat.

Promes kreeg na een fraaie hakbal van Memphis nog voor rust een goede kans op de 2-2, maar pegelde over. In de tweede helft keerde Strootman niet meer terug op het veld; Tonny Vilhena verving hem. Bij de Italianen was Daniele De Rossi tien minuten voor tijd geblesseerd uitgevallen na een duel met Promes. Roberto Gagliardini verving hem, wat het debuut betekende voor de middenvelder van Internazionale.

Memphis Depay liet als spits van het Nederlands elftal enkele goede dingen zien tegen Italië.
Memphis Depay liet als spits van het Nederlands elftal enkele goede dingen zien tegen Italië.

De Italianen lieten de bal na rust grotendeels aan het Nederlands elftal. Het leverde enkele fraaie acties van uitblinker Memphis op, maar de eerste kans kwam pas in de 58ste minuut. Na een slechte pass van Bonucci kwam de bal via Lens bij Promes terecht. Het schot van de aanvaller was echter een eenvoudige prooi voor Donnarumma.

Tien minuten voor tijd was het aan de andere kant bijna raak. Een fraaie redding van Zoet voorkwam de 1-3 van invaller Leonardo Spinazzola, die Daley Blind even daarvoor simpel van zich afschudde. Grim gebruikte het laatste kwartier om Jens Toornstra, Nick Viergever, Wesley Sneijder en Steven Berghuis nog wat speeltijd te gunnen. Sneijder - die nu op 127 interlands staat, twee minder dan recordhouder Edwin van der Sar - drukte met twee goede schoten direct zijn stempel op de wedstrijd, maar ervoer ook waarom de achttienjarige Donnarumma geldt als het grootste keeperstalent van Europa.

Door de nipte nederlaag sluit Oranje een absolute rampweek 'in stijl' af. Na de blamage in Sofia en het ontslag van Danny Blind als bondscoach vielen er echter ook wat lichtpuntjes te bespeuren. Die lichtpuntjes heeft Oranje hard nodig om nog een succes te maken van de WK-kwalificatiereeks, die op 9 juni wordt hervat met een thuiswedstrijd tegen Luxemburg in De Kuip. Vrijwel zeker zonder Grim als bondscoach, de KNVB wil voor die wedstrijd een opvolger voor Blind aanstellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.