Ook Ierland had voordeel van arbitrale blunder

Ierland is nog altijd in rep en roer vanwege de handsbal van Thierry Henry. Maar daarbij lijkt het land te vergeten dat het zelf ook goedkoop aan een treffer kwam tijdens de WK-kwalificatiereeks.

Woensdag maakte William Gallas in de verlenging van het duel Frankrijk-Ierland de 1-1, waardoor de bezoekers uiteindelijk het WK misliepen. Aan de treffer van Gallas ging echter een duidelijke handsbal van Henry vooraf, wat resulteerde in veel woede en onbegrip van de Ieren.

Op 11 februari tijdens het thuisduel met Georgië was het juist Ierland dat profiteerde van een arbitrale blunder. Zurab Khizanishvili werd door scheidsrechter Jouni Hyytiä ten onrechte bestraft vanwege een handsbal, waarna aanvoerder Robbie Keane (foto) onberispelijk de strafschop benutte.

Net als de Ieren woensdag tijdens het duel met Frankrijk, protesteerde de ploeg van Georgië hevig. Hyytiä weigerde zijn beslissing echter terug te draaien. Ierland kwam door de penalty in de 72ste minuut op 1-1, waarna het de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 wist te winnen.

Mede dankzij deze gelukkige overwinning bleef Ierland bovenin Groep 8 van de WK-kwalificatie meedraaien en eindigde het uiteindelijk op de tweede plaats, waardoor de ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni in de play-offs twee wedstrijden tegen Frankrijk speelde.