'Replay Frankrijk-Ierland zorgt voor chaos in het voetbal'

Volgens de wereldvoetbalbond FIFA kan er geen sprake van zijn dat Frankrijk en Ierland hun tweede duel van hun WK-play-off overspelen. De Ierse bond diende daartoe een verzoek in omdat aan het beslissende doelpunt van Frankrijk een handsbal vooraf ging.

'Replay Frankrijk-Ierland zorgt voor chaos in het voetbal'

'Een replay is onmogelijk', vertelde een woordvoerder van de FIFA aan de BBC. 'Als we dat zouden toestaan, zouden we chaos in het voetbal creëren. De regels van de FIFA zijn volkomen duidelijk. De beslissing van de scheidsrechter is heilig.'

In Ierland is de teleurstelling groot dat scheidsrechter Martin Hansson een handsbal van Thierry Henry over het hoofd zag. De aanvaller bezorgde de bal na het maken van de overtreding bij William Gallas die namens Frankrijk de 1-1 binnen kopte. Door die goal gaan de Fransen naar het WK.

Bij het verzoek tot het spelen van een replay had de Ierse bond zijn hoop gevestigd op een voorval uit 2005. Tijdens Oezbekistan-Bahrein keurde de Japanse scheidsrechter Toshimitsu Yoshida een benutte penalty af, omdat er een Oezbeekse speler te vroeg was ingelopen. Maar in plaats van, zoals de reglementen voorschrijven, de strafschop opnieuw te laten nemen, koos de arbiter voor het geven van een vrije trap aan Bahrein.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen