Ook Feyenoord geen koploper, zeldzame triomf van Heracles

In navolging van Ajax en PSV heeft ook Feyenoord verzuimd te profiteren van de 3-2 nederlaag van koploper FC Twente tegen ADO Den Haag. Heracles Almelo boekte in De Kuip de eerste competitieoverwinning in de Eredivisiehistorie: 1-2. Graziano Pellè kreeg in de slotfase een rode kaart.

Ook Feyenoord geen koploper, zeldzame triomf van Heracles

Met uitzondering van  de openingsfase was Feyenoord nauwelijks in staat om de verdediging van Heracles kapot te spelen. En omdat Bruno Martins Indi en Pellè in de eerste minuten nalieten om oog in oog met Heracles-doelman Remko Pasveer te scoren gingen na Ajax (0-0 tegen RKC Waalwijk) en PSV (2-1 verlies bij Roda JC Kerkrade) ook de Rotterdammers een lastige middag tegemoet.

Want nadat ook Lex Immers had nagelaten om een fout in de opbouw van Heracles af te straffen – zijn stift werd van de lijn gehaald door Mark Veldmate – namen de bezoekers uit Almelo het heft steeds meer in handen. Behoudens relatief ongevaarlijke schoten van Bryan Linssen en Mark Uth kwam Feyenoord niet in de problemen, totdat Miquel Nelom een corner even onnodig als ongelukkig in eigen doel werkte.

Het leek wel of de Stadionclub die tegengoal nodig had, want nog geen twee minuten later stond het alweer gelijk. Na een helft vol ontelbaar veel lange ballen die hun bestemming nooit vonden zocht Jean-Paul Boëtius de korte combinatie met Tonny Vilhena. De negentienjarige vleugelspits schoot de bal via de onderkant van de lat vervolgens schitterend in de verre hoek.

Samuel Armenteros kon ook tegen zijn ex-werkgever Heracles Almelo niet zijn eerste Eredivisiegoal in dienst van Feyenoord maken.
Samuel Armenteros kon ook tegen zijn ex-werkgever Heracles Almelo niet zijn eerste Eredivisiegoal in dienst van Feyenoord maken.

Kort daarna trof Nelom in de extra tijd van de eerste helft met een zondagsschot nog de paal. Dichter bij de eerste koppositie in vier jaar zouden de Rotterdammers niet meer komen. Feyenoord kon ook na het inbrengen van Ruben Schaken voor de tegen zijn oude club vrijwel onzichtbare Samuel Armenteros nauwelijks meer gevaarlijk worden voor het doel van Heracles. Dat kon daardoor op zoek naar de eerste overwinning ooit in een competitieduel in De Kuip.

Dat die historische zege er ook kwam was te danken aan Mikhail Rosheuvel. De 23-jarige vleugelspits krulde de bal na terugleggen van Mike te Wierik via de binnenkant van de paal in de verre hoek. Met Otman Bakkal, in zijn eerste minuten bij Feyenoord sinds zijn terugkeer, en John Goossens probeerde Koeman het zwalkende elftal nog van impulsen te voorzien. De beste kansen waren echter nog voor Heracles, dat Linssen in de tegenstoot tot twee keer toe op Mulder zag stuiten.

Pellè had in de slotfase nog de gelijkmaker op zijn hoofd, maar de Italiaanse aanvoerder knikte naast. Tot overmaat van ramp moest de gefrustreerde clubtopscorer van Feyenoord kort daarna ook nog van het veld. Hij kreeg rood voor een kopstoot aan het adres van Te Wierik. De onlangs tot aanvoerder benoemde Italiaan vertrok vol schuldgevoelens (foto rechts) vroegtijdig richting de catacomben van De Kuip.

De eerste nederlaag na een ongeslagen reeks van zeven duels bleek voor Feyenoord uiteindelijk onvermijdelijk, waardoor ook de Rotterdammers verzuimden de nieuwe lijstaanvoerder te worden. FC Twente, Ajax en AZ staan alle twee punten voor. Heracles is twaalfde met veertien punten, slechts drie minder dan nummer acht Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen