Ontketend Brazilië maakt einde aan Spaanse hegemonie

Een jaar voor het wereldkampioenschap in eigen land heeft Brazilië zich gepresenteerd als serieuze kandidaat voor de wereldtitel. In de finale van het toernooi om de Confederations Cup rekende het ontketende gastland af met Spanje.

De regerend Europees- en wereldkampioen werd op alle fronten afgetroefd en ging ten onder door twee treffers van Fred en een verwoestende uithaal van Neymar: 3-0. Tot overmaat van ramp miste Sergio Ramos een strafschop en kreeg Gerard Piqué rood van scheidsrechter Björn Kuipers.

Italië had donderdagavond in de halve finale al aangetoond dat Spanje niet langer zo ongenaakbaar is als tijdens de laatste drie eindtoernooien waarop het twee Europese (in 2008 en 2012) en één wereldtitel (in 2010) greep. De Azzurri misten echter dusdanig veel kansen dat ze uiteindelijk na penalty's werden uitgeschakeld. Brazilië had daarentegen wel de klasse om Spanje pijn te doen.

Hoewel de Goddelijke Kanaries de bal veel minder in bezit hadden dan Spanje, kwam de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque nauwelijks toe aan het zo geliefde combinatiespel. Luiz Felipe Scolari had zijn spelers geïnstrueerd om Xavi en consorten geen moment rust te gunnen aan de bal. Het gevolg was dat Brazilië de Spanjaarden met de massale steun van het fanatieke thuispubliek bij vlagen overliep. Al na twee minuten wierp het vele drukzetten zijn vruchten af. Een voorzet van Dani Alves viel ietwat gelukkig voor de voeten van Fred, die er al liggend in slaagde om doelman Iker Casillas te passeren (foto midden). Dat eerst Álvaro Arbeloa en vervolgens Fred zelf hands maakte voordat het doelpunt viel, ontsnapte aan de aandacht van Kuipers.

Spanje slaagde er na die vroege tegentreffer niet in om zich op te richten en mocht zelfs van geluk spreken dat het na de beginfase al niet tegen een grotere achterstand aankeek. Brazilië werd keer op keer gevaarlijk in de tegenaanval. In de negende minuut schoot Oscar in vrije schietpositie echter naast, terwijl Casillas kort daarna op zijn hoede was bij een bekeken stift van Paulinho en Fred niet meer dan een rollertje kon produceren.

Dertien minuten voor rust liet Fred andermaal de kans liggen om de marge te verdubbelen. Na onnodig balverlies van Jordi Alba was de 29-jarige aanvaller van Fluminense het eindstation van een opnieuw messcherpe counter. Oog in oog met Casillas stuitte hij echter op een voet van de 32-jarige sluitpost van Real Madrid.

Bovendien mocht Spanje zichzelf gelukkig prijzen dat het niet al vroeg in de wedstrijd met een man minder kwam te staan toen Arbeloa en Ramos respectievelijk de doorgebroken Neymar en Oscar op onreglementaire wijze tot stilstand brachten. Omdat het in beide gevallen om een licht vergrijp ging, hield Kuipers het bij geel. Het bleek slechts uitstel van executie, toen één minuut voor rust Neymar (foto) voor het eerst in de wedstrijd zijn klasse toonde. Na een handig passje van Oscar lag de weg naar het doel andermaal open en de kersverse steraankoop van Barcelona joeg de bal met links loepzuiver in de dichtstbijzijnde kruising.

Even daarvoor had David Luiz - die samen met Thiago Silva een ijzersterk centraal duo vormde - Spanje van de gelijkmaker afgehouden. De verdediger van Chelsea voorkwam een zeker doelpunt door bij een zeldzame Spaanse uitbraak een schot van Pedro knap van de lijn te halen.

Meteen na rust leek Fred de wedstrijd in het slot te gooien door de bal met links beheerst in de verre hoek achter Casillas (foto onder) te schuiven. Amper vijf minuten na die treffer gloorde er toch weer hoop voor Spanje. Kuipers kende een strafschop toe na een overtreding van Marcelo, maar Ramos verzuimde om de achterstand vanaf elf meter te verkleinen. Hij schoot tegen de paal. De gifbeker was evenwel nog niet leeg. Tien minuten na de gemiste strafschop kon Kuipers niet anders dan Piqué met rood van het veld te sturen, toen de verdediger van Barcelona zijn aanstaande ploeggenoot Neymar met een sliding de weg naar het doel ontzegde. In de slotfase nam Brazilië enigszins gas terug maar kreeg het desondanks kansen op de 4-0. Aan de andere kant voorkwam Júlio César nog een Spaanse eretreffer bij inzetten van Pedro en invaller David Villa.

Zodoende kwam er in het Estádio do Maracanã een einde aan de recordreeks van Spanje, dat sinds de 1-0 nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen Zwitserland op het WK 2010 in Zuid-Afrika al 29 competitieve wedstrijden ongeslagen was.

Voor Brazilië was het de zesde opeenvolgende zege, een teken dat het over een jaar tijdens het WK in eigen land gesteund door de enthousiaste fans een serieuze gooi gaat doen naar de zesde wereldtitel in de historie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.