Onhoudbare Van Wolfswinkel legt Heerenveen op pijnbank

Vitesse heeft SC Heerenveen in Arnhem op een 4-2 nederlaag getrakteerd. Ricky van Wolfswinkel liet de Friezen bij vlagen alle hoeken van het veld zien.

Heerenveen zette dinsdag met een 3-0 zege op Sparta Rotterdam een punt achter een dramatische serie van tien wedstrijden waarin het slechts vijf punten had behaald. Op bezoek bij Vitesse kwam al snel aan het licht dat met die midweekse overwinning de problemen van de Friezen nog lang niet voorbij zijn.

Het duel was namelijk pas vijf minuten oud toen Vitesse al op voorsprong kwam. Navarone Foor slalomde na een mooi balletje van Nathan door de Heerenveen-defensie en prikte vervolgens de 1-0 binnen. Negen minuten daarna sloeg Vitesse weer toe. Deze keer na een corner via Van Wolfswinkel, die Morten Thorsby aftroefde in de lucht en de bal via het aluminium over de doellijn zag verdwijnen.

Heerenveen mocht van geluk spreken dat Van Wolfswinkel er in de 23ste minuut niet 3-0 van maakte, maar na een uitstekende voorzet van uitblinker Foor tegen de lat kopte. Daardoor kwam Heerenveen in de 31ste minuut terug in de wedstrijd via Luciano Slagveer, die na een steekpassje van Reza Ghoochannejhad een uitbraak bekroonde. Vijf minuten later baarde Heerenveen-trainer Jurgen Streppel opzien door zijn zwakke schakel rechts achterin (Stefano Marzo) al te vervangen. Doke Schmidt nam zijn plek in.

De bezoekers kwamen na rust iets beter uit de startblokken. In de 57ste minuut leidde dat tot een honderdprocentkans van Slagveer, maar de snelle rechtsbuiten kreeg de bal niet langs doelman Eloy Room. Aan de andere kant van het veld lukte het Van Wolfswinkel in de zeventigste minuut wél om zijn tweede van de avond te maken. Na afleggen van invaller Alexander Büttner prikte hij vanaf een paar meter binnen.

Daarmee was het leed voor Heerenveen nog niet geleden. Na een mooie actie en dito voorzet van Milot Rashica gleed Van Wolfswinkel een kwartier voor tijd zijn derde van de wedstrijd en achttiende van het seizoen tegen de touwen. Het slotakkoord was van Sam Larsson. De recent flink bekritiseerde Zweed beet van zich af door de bal vanaf twintig meter op schitterende wijze in de kruising te schieten.

Door de zege verstevigt bekerfinalist Vitesse zijn plek in de subtop. Het heeft na dertig duels 48 punten. Het geeft Heerenveen een zetje richting de middenmoot. De ploeg van Streppel staat achtste, maar heeft nog maar drie en vier verliespunten minder dan respectievelijk Heracles Almelo, FC Groningen en Willem II.