Ongelukkige Hoedt leidt nederlaag AZ tegen Vitesse in

AZ heeft zich op bezoek bij Vitesse niet kunnen revancheren voor de 6-2 nederlaag bij FC Utrecht. De Alkmaarders presenteerden zich in tegenstelling tot afgelopen zondag weliswaar niet als elf makke schaapjes, zoals trainer John van den Brom zijn ploeg zelf noemde, maar verloor mede door twee weinig gelukkige ingrepen van Wesley Hoedt: 3-1.

De tot dusverre veelgeroemde centrumverdediger stond in Arnhem aan de basis van de eerste twee tegengoals van AZ. Na zeven minuten gleed de man die komende zomer naar Lazio vertrekt uit, waarna Bertrand Traore (op de foto in duel met Hoedt) zijn vijfde doelpunt in zes competitieduels maakte. In de 73ste minuut veroorzaakte Hoedt met een overtreding op diezelfde Traore vervolgens een penalty. Marko Vejinovic benutte de buitenkans dankbaar. Eerder dit seizoen miste de middenvelder nog vanaf elf meter.

De slippertjes vormden de basis voor de zevende overwinning van Vitesse in de laatste acht Eredivisie-wedstrijden, maar het had ook heel anders kunnen lopen. Waar AZ zich tegen Utrecht na een slecht begin nog liet overklassen, sloeg het nu snel terug. Nog geen minuut na de Arnhemse openingsgoal stond het alweer gelijk. Eloy Room tikte een schot van Simon Poulsen nog uit zijn doel, maar had op de verwoestende knal van Steven Berghuis geen antwoord: 1-1.

Davy Pröpper, hier in duel met doelpuntenmaker Steven Berghuis, ontsnapte in de eerste helft aan een rode kaart toen hij op de enkel van Markus Henriksen ging staan.

In de resterende tachtig minuten had AZ net als Vitesse voldoende mogelijkheden om Feyenoord al dan niet tijdelijk van de derde plaats te beroven. Het ontbrak de Noord-Hollanders echter aan doortastendheid in de afronding. Zo treuzelde Viktor Elm veel te lang toen hij samen met de in de basis teruggekeerde Muamer Tankovic alleen op Room af mocht. De in ere herstelde Aron Jóhannsson had vóór rust al twee keer nagelaten de trekker over te halen.

Omdat Vitesse behoudens een schot van Denys Oliynyk tegen de paal ook niet profiteerde van de grote ruimtes die ontstonden door het op een neer golvende spel, lonkte desondanks nog wel een gelijkspel voor AZ. Want ook na de 2-1 van Vejinovic maakten de bezoekers nog aanspraak op een punt. In de slotminuten weigerde arbiter Reinold Wiedemeijer echter een penalty toe te kennen na hands van Rochdi Achenteh. Vrijwel meteen daarna besliste Valeri Qazaishvili de wedstrijd in de tegenstoot: 3-1.

Door de tweede nederlaag op rij moet AZ niet alleen vrezen dat Feyenoord de marge zondag vergroot tot vier punten met een zege op FC Dordrecht, ook komt Vitesse dichterbij. Het verschil met de Arnhemmers bedraagt nog maar vier punten. Bovendien ligt PEC Zwolle met vijf punten en één wedstrijd minder nog op de loer.