Oekraïne overleeft heet avondje in Slovenië en mag naar EK

Reacties

Oekraïne mag na een heet avondje in Maribor de tickets naar Frankrijk boeken. Na de thuiszege was een gelijkspel in Slovenië (1-1) ruim voldoende, al bleef het lang spannend.

Oekraïne overleeft heet avondje in Slovenië en mag naar EK

Oekraïne leek er op voorhand riant voor te staan na een 2-0 thuiszege in het heenduel. Maar in de barragewedstrijden  voor het WK 2014 was die uitslag niet voldoende om ten koste van Frankrijk naar Brazilië te gaan. Nou zijn de Slovenen van een ander kaliber, maar de Oekraïners beten zich in 1999 al eens stuk op dat land. Na onder meer een wondergoal van Milenko Acimovic, die van iets over de middenlijn scoorde, plaatste het team van Srecko Katanec zich voor het EK.

Diezelfde Katanec zit nu weer op de bank van de Slovenen. De succestrainer  van weleer werd teruggehaald om de gloriejaren van het land aan het begin van deze eeuw te doen herleven. Toen speelde het land op zowel het EK (2000) als het WK (2002). Alleen met het WK 2010 haalde de voormalige Joegoslavische republiek nog een keer de eindronde van een groot toernooi.

Honger
De honger naar nieuw succes was al te proeven in de openingsfase. De Slovenen kletsten er vanaf het eerste fluitsignaal al keihard in, wat resulteerde in een gele kaart voor aanvoerder Bostjan Cesar na zeven seconden en daarmee kwam hij nog goed weg ook. De recordinternational onderscheidde zich tien minuten later ook in postitieve zin, door zijn 89ste interland op te luisteren met een rake kopbal (1-0).

Met zijn derde goal in de laatste zes interlands benadrukte Cesar dat er in het Ljudski VRT Stadion in Maribor weinig te halen valt voor tegenstanders. Sinds de renovatie van de voetbaltempel in 2009 wonnen de Slovenen daar tien van de twaalf interlands. En de volgende zege kwam door enkele harde overtredingen over en weer voor rust niet in gevaar. Yevhen Seleznyov kreeg nog een mogelijkheid namens Oekraïne, maar bracht Samir Handanovic niet in de problemen.

Bostjan Cesar (met de bal in zijn hand) maakt haast nadat hij de Slovenen op 1-0 heeft gezet.
Bostjan Cesar (met de bal in zijn hand) maakt haast nadat hij de Slovenen op 1-0 heeft gezet.

De tweede helft wapenden de bezoekers zich beter tegen het fel spelende Slovenië. Handanovic redde op gevaarlije pogingen van Yevhen Konoplyanka en Andriy Yarmolenko. Katanec bracht met Josip Ilicic een extra spits binnen de lijnen voor het laatste kwartier om een tweede goal te forceren. En juist op het moment dat vermoeidheid een rol ging spelen bij het thuisland, was wederom Cesar met een kopbal dicht bij succes.

Keeper Andriy Pyatov had echter een geweldige reflex in huis op de kopbal van Cesar, achteraf een cruciale ingreep. Want meer dan die grote kans liet Oekraïne ondanks aandringen van Slovenië niet meer toe. Een hoop vrije trappen werden de doelmond ingepompt, waarbij de gevaarlijkste inzet van Rene Krhin door Yarmolenko tot corner werd verwerkt. Nadat de Sloveen Miso Brecko in de extra tijd nog werd weggestuurd, maakte Yarmolenko aan alle onzekerheid een einde (1-1).

Na de mede-organisatie en automatische kwalificatie van het EK in 2012 gaat Oekraïne nu voor de tweede keer op rij zijn krachten meten op een Europese eindronde, de eerste in de geschiedenis van het land die op eigen kracht bereikt is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.