Noorse EK-hoop gevestigd op AZ-topscorer Henriksen

Reacties

Om na de 1-0 nederlaag in eigen huis toch nog voor het eerst sinds 2000 het EK te bereiken, heeft Noorwegen de hoop gevestigd op Markus Henriksen. De makkelijk scorende middenvelder van AZ houdt niet alleen toptalent Martin Ødegaard op de bank, maar is ook de aangewezen man om strafschoppen te nemen.

Noorse EK-hoop gevestigd op AZ-topscorer Henriksen

Noorwegen moet zondagavond om 20.45 uur in de play-offs winnen van Hongarije om zich alsnog voor de Europese eindronde van volgend jaar in Frankrijk te plaatsen. Bondscoach Per-Mathias Høgmo houdt vertrouwen. 'We zijn teleurgesteld dat we verloren in Ullevaal, maar we hebben in Boedapest maar één doelpunt nodig om deze wedstijd een heel ander gezicht te geven. Het zal interessant zijn om te zien hoe Hongarije de wedstrijd benadert; wachten ze af of vallen ze aan?'

Kjetil Rekdal was er vijftien jaar geleden bij toen Noorwegen op het EK in België en Nederland strandde in de groepsfase. Twee jaar eerder reikten de Noren op het WK 1998 nog tot de achtste finale dankzij een knappe 2-1 overwinning op Brazilië. De toenmalige nummer 10 was met een rake penalty in de 89ste minuut de grote held. De toenmalige speler van Hertha BSC erkent dat het nemen van een strafschop met de druk van een hele natie op je schouders niet eenvoudig is.

Kjetil Rekdal passeert de Braziliaanse doelman Claudio Taffarel vanaf elf meter. In de achtste van het WK '98 in Frankrijk zou Italië met 1-0 te sterk zijn.
Kjetil Rekdal passeert de Braziliaanse doelman Claudio Taffarel vanaf elf meter. In de achtste van het WK '98 in Frankrijk zou Italië met 1-0 te sterk zijn.

'Maar Henriksen is een goede penaltynemer, als ik me niet vergis', zegt Rekdal tegen Dagbladet over de 23-jarige AZ'er, die dit seizoen voor de Alkmaarders al dertien keer scoorde. De strafschoppen liet Henriksen echter over aan Jop van der Linden en Robert Mühren, terwijl begin dit jaar Tarik Elyounoussi (ex-SC Heerenveen) namens Noorwegen de honneurs waarnam op bezoek bij Kroatië. Hij miste. Nu krijgt Henriksen mogelijk de kans in de voetsporen van Rekdal te treden.

Penalty's
Dat Noorwegen helemaal niets aan het toeval overlaat, bleek zaterdagavond tijdens de persconferentie van Høgmo. De bondscoach vertelde dat zijn ploeg in aanloop naar de allesbeslissende return in Boedapest heeft getraind op het nemen van penalty's om de doelstelling van de Noorse bond - het bereiken van het EK - te realiseren. Of Høgmo vertrekt als zijn missie niet slaagt, wilde de 55-jarige coach niet zeggen. 'We proberen al een groot toernooi te halen sinds 2000, maar telkens is het ons niet gelukt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.