Noord-Ierland schrijft historie tegen machteloos Oekraïne

Noord-Ierland heeft een historische overwinning geboekt op Oekraïne. Dankzij de eerste EK-zege ooit (0-2) mag de debutant weer hopen op de volgende ronde.

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. Noord-Ierland had een stevige muur opgetrokken, waar het Oekraïne aan de creativiteit ontbrak om openingen te vinden. De beste kans kwam voort uit een corner, toen de Noord-Ier Craig Cathcart zijn inzet rakelings naast zag gaan.

De Oekraïners hadden gewaarschuwd moeten zijn, want zeven van de laatste tien doelpunten van hun opponent in competitieve duels kwamen voort uit standaardsituaties. En ook de openingstreffer van Gareth McAuley was een krachtige kopstoot, uit een perfect aangemeten vrije trap van Oliver Norwood.

De 36-jarige McAuley, net als zijn compaan Aaron Hughes achterin nog geboren in de jaren zeventig, is nu na Ivica Vastic de oudste doelpuntenmaker op een EK. Bijna werd zijn historische treffer, de eerste voor Noord-Ierland op een Europese eindronde, twee minuten later al door Yevhen Seleznov ongedaan gemaakt. Keeper Michael McGovern stond echter goed opgesteld.

Gareth McAuley kopt de historische, eerste EK-treffer van Noord-Ierland op het bord.

Een sterke fase van Noord-Ierland werd daarna afgebroken door een hagelbui en een korte onderbreking, waarna Oekraïne in het laatste halfuur op zoek ging naar de gelijkmaker. Viktor Kovalenko was van afstand gevaarlijk en een kopbal van Oleksandr Zinchenko miste kracht. Een ware stormloop bleef zo uit tegen de ijzersterk georganiseerde Noord-Ieren.

Tekenend voor de Oekraïense onmacht was dat van de creatievelingen Yevhen Konoplyanka en Andrii Yarmolenko laatstgenoemde pas in de voorlaatste minuut een gevaarlijk schot op doel loste. Zelfs in de zes minuten extra tijd hoefden de Noord-Ieren niet meer te vrezen dat een nieuwe mijlpaal in de historie van het kleine voetballand ze nog ontnomen zou worden. Sterker nog, invaller Niall McGinn maakte het feestje uit een rebound alleen nog maar mooier (0-2).

Stand in Groep C
Land Duels en Punten Doelcijfers
1. Duitsland 1-3 2-0 (+2)
2. Polen 1-3 1-0 (+1)
3. Noord-Ierland 2-3 2-1 (+1)
4. Oekraïne 2-0 0-4 (-4)
Bekijk hier de analyse van deze wedstrijd. De beoordelingen van alle spelers die binnen de lijnen kwamen, inclusief de Man van de Wedstrijd, zijn hier te vinden. Zie hier ons liveverslag.