Nieuwe Schalke-parels kunnen ongelijk van trainer bewijzen

Reacties

Schalke 04 en Borussia Dortmund nemen het zaterdagmiddag in Gelsenkirchen tegen elkaar op in de 150ste Kohlenpott-derby. VI-redacteur Lentin Goodijk over de thuisploeg, die steeds afhankelijker wordt van de jeugdopleiding.

Nieuwe Schalke-parels kunnen ongelijk van trainer bewijzen

Zelden was het verschil deze eeuw zo groot bij de aftrap van de beladen Revierderby. Dortmund, dat ook bepaald geen topseizoen doormaakt, doet het evengoed nog vele malen beter dan rivaal Schalke. Die Königsblauen besluiten het linkerrijtje in de Bundesliga en hebben die positie alleen maar te danken aan de laatste twee overwinningen. Het verschil tussen de regiogenoten bedraagt dertien punten en 22 doelpunten.

Schalke-trainer Markus Weinzierl legt de vinger dan ook op de pijnlijke plek. Zijn ploeg mist offensieve kwaliteit. 'Spelers als Robert Lewandowski van Bayern München, Anthony Modeste van 1. FC Köln of Pierre-Emerick Aubameyang van Dortmund, die missen wij. Je kunt als trainer nog zoveel verzinnen, maar uiteindelijk ben je afhankelijk van de kwaliteit van je selectie.' Het zijn pijnlijke uitspraken voor Klaas-Jan Huntelaar, wiens rol bij Schalke volledig lijkt uitgespeeld.

Schalke 04-trainer Markus Weinzierl maakt dit seizoen maar zelden gebruik van Klaas-Jan Huntelaar.
Schalke 04-trainer Markus Weinzierl maakt dit seizoen maar zelden gebruik van Klaas-Jan Huntelaar.

In plaats van de routinier zijn het de jongelingen die het dit seizoen doen voor Schalke. Met name Sead Kolasinac en Max Meyer, niet geheel toevallig exponenten uit de jeugdopleiding van de West-Duitsers, manifesteren zich als vaandeldragers van de nieuwe generatie. Ook Leon Goretzka, op jeugdige leeftijd opgepikt bij VfL Bochum, is bezig aan een goed seizoen. Onvermijdelijk gevolg is dat het drietal nadrukkelijk in de belangstelling staat van vermogende clubs in het buitenland. Met Julian Draxler en Leroy Sané vertrokken ook de afgelopen jaren de absolute parels uit de talentenfabriek.

Met name de exodus van die laatste zit Weinzierl nog dwars. 'Leroys late vertrek was één van de hoofdredenen van onze slechte reeks dit seizoen. We hebben hem niet adequaat vervangen.' Het is een patroon waar de 42-jarige Duitser aan zal moeten wennen. Nu Schalke zich voor het derde seizoen op rij niet gaat plaatsen voor de Champions League zoeken de pronkstukken hun geluk elders.

Tegenstander Dortmund onderscheidt zich de afgelopen jaren met een bijzonder sterk en daadkrachtig transferbeleid. Mahmoud Dahoud sloot donderdag aan in het rijtje met toptalenten die voor een relatief spotprijsje de stap naar BVB maakten, na onder anderen Ousmane Dembélé, Emre Mor en Alexander Isak.

Zaterdag krijgt Schalke, tegenstander van Ajax in de kwartfinale van de Europa League, de kans om aan te tonen dat de jeugdopleiding in Gelsenkirchen sterk genoeg is om de strijd met die begenadigde Dortmund-talenten aan te gaan en het ongelijk van Weinzierl te bewijzen. Eerder in Dortmund werd het 0-0, waardoor Schalke in de Veltins-Arena de kans heeft om zich in ieder geval voor een jaar tot koning van het Ruhrgebied te kronen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.