Nieuw sprookje Leicester dankzij penaltyheld Schmeichel

Reacties

Leicester City heeft dinsdagavond Champions League-geschiedenis geschreven door in het debuutseizoen meteen tot de kwartfinale te reiken. De in Engeland tegen degradatie strijdende kampioen won de return met 2-0 van Sevilla. Het sprookje van The Foxes duurt voort, ook zonder de man die het grotendeels schreef: Claudio Ranieri.

Nieuw sprookje Leicester dankzij penaltyheld Schmeichel

Toen Leicester drie weken geleden goed wegkwam met een 2-1 nederlaag in Andalusië was Ranieri nog de manager en betekende die nederlaag de zevende in negen wedstrijden. Sindsdien is er echter veel veranderd. De Italiaanse kampioenenmaker heeft het veld moeten ruimen en onder zijn opvolger Craig Shakespeare hebben The Foxes opeens weer opvallend veel weg van het elftal dat vorig seizoen vriend en vijand verraste.

Heel even leek het erop dat de 3-1 zeges op Hull City en Liverpool geen vervolg zouden krijgen, toen Samir Nasri al snel de eerste grote kans creëerde voor Sevilla. De Franse dribbelaar passeerde Wes Morgan simpel en nam het doel van Kasper Schmeichel onder vuur, maar de Deen redde bekwaam zoals hij ook al zo vaak deed in het heenduel. Het geluk dat Nasri bij dat moment ontbeerde had hij even later wel toen hij slechts geel kreeg voor het van achteren neertrappen van Wilfred Ndidi.

Zo dicht bij een doelpunt als in de vierde minuut zou Sevilla het restant van de eerste helft niet meer komen. Net als in de laatste twee competitieduels (twee keer 1-1) was de ploeg van Jorge Sampaoli geen schim van het elftal dat dit seizoen indruk maakte in de Primera División. Leicester kon daardoor redelijk comfortabel achterover leunen nadat het in de 27ste minuut op 1-0 was gekomen, doordat Morgan zonder het zelf te weten een vrije trap van Riyad Mahrez binnenwerkte.

Omdat Sevilla na die tegenvaller Schmeichel nooit zo op de proef kon stellen als in het heenduel, bracht trainer Jorge Sampaoli halverwege al twee aanvallende wissels: aanvaller Stevan Jovetic en de offensief ingestelde back Mariano. Het scheelde niet veel of die keuze had zich uitbetaald. Sergio Escudero teisterde in de 53ste minuut de onderkant van de lat buiten het bereik van de dit keer kansloze Schmeichel, die ook de rebound verloren zag gaan.

Het bleek een sleutelmoment in de wedstrijd. Het na de 1-0 op de counter loerende Leicester sloeg kort daarna genadeloos toe toen een voorzet van Mahrez maar half werd weggekopt door de Sevilla-defensie. Marc Albrighton (foto midden) nam de bal aan en schoot hem met links feilloos in de benedenhoek. Het King Power Stadium ontplofte in de wetenschap dat een stunt – en dus de eerste kwartfinaleplaats in de clubhistorie – nu wel heel dichtbij kwam.

Er wachtte de fans van Leicester echter nog een spannende slotfase. Sevilla voerde de druk verder op om minimaal een verlenging af te dwingen. Nasri leek die intenties in de kiem te smoren door een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart te incasseren voor een kopstoot aan het adres van Jamie Vardy. Toch kreeg de Europa League-winnaar nog een uitgelezen kans op de 2-1. Schmeichel pakte de door hemzelf veroorzaakte penalty van Steven N'Zonzi echter.

De save van de Deense doelman, die in de heenwedstrijd ook al een strafschop stopte, was cruciaal omdat Vardy vlak daarvoor nog een uitgelezen kans op de 3-0 had gemist. De bal verdween naast het doel van Sergio Rico, die vlak daarvoor een inzet van invaller Islam Slimani had gestopt. Ook daarna verzuimde Vardy nog twee keer om het af te maken in de op en neer golvende wedstrijd, maar de ploeg van de naar de tribune gestuurde Sampaoli kon de stunt van Leicester niet meer verijdelen.

Kasper Schmeichel had het een stuk minder druk dan in Sevilla, maar groeide desondanks opnieuw uit tot de held van Leicester City door een verlenging te voorkomen. Net als tijdens het heenduel stopte de Deen een penalty.
Kasper Schmeichel had het een stuk minder druk dan in Sevilla, maar groeide desondanks opnieuw uit tot de held van Leicester City door een verlenging te voorkomen. Net als tijdens het heenduel stopte de Deen een penalty.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.