'Nieuw' Jong Oranje houdt schade beperkt tegen Duitsers

Reacties

Een vernieuwd Jong Oranje heeft op bezoek bij de sterke Duitse leeftijdsgenoten met 3-1 verloren. Voor rust waren de Nederlandse beloften volkomen kansloos, na de pauze herstelden zij zich enigszins.

'Nieuw' Jong Oranje houdt schade beperkt tegen Duitsers

Nadat Jong Oranje zich niet had weten te plaatsen voor het EK van volgend jaar in Tsjechië, en het daaropvolgende ontslag van bondscoach Adrie Koster, besloot interim-trainer Remy Reijnierse de blik ver naar voren te richten. Hij riep enkel spelers op die op 1 januari 1994 of later geboren zijn, en derhalve speelgerechtigd zijn op het EK van 2017. Zodoende mochten vier nieuwelingen debuteren in Jong Oranje.

Verdedigers Peet Bijen (Jong FC Twente) en Hans Hateboer (FC Groningen), middenvelder Joris van Overeem (door AZ verhuurd aan FC Dordrecht) en spits Vincent Janssen (Almere City FC) maakten aan de zijde van meer ervaren krachten als Jean-Paul Boëtius (foto), Karim Rekik, Nathan Aké en Jorrit Hendrix voor het eerst hun opwachting.

Vincent Janssen, hier in duel met de Duitse aanvoerder Moritz Leitner, was een van de zeven debutanten die Remy Reijnierse het veld in stuurde.
Vincent Janssen, hier in duel met de Duitse aanvoerder Moritz Leitner, was een van de zeven debutanten die Remy Reijnierse het veld in stuurde.

Het contrast met de meer ervaren Duitsers was zeker in de eerste helft dan ook groot. Het team van ex-topspits Horst Hrubesch wist zich wél te kwalificeren voor het toernooi in Tsjechië en werkt volop toe naar die eindronde. Vrijwel alle Duitse spelers – geboren op 1 januari 1992 of later – spelen wekelijks in de Bundesliga, keeper Marc-André Ter Stegen speelt zelfs met Barcelona in de Champions League.

Toch waren het uitgerekend twee spelers die met 1. FC Kaiserslautern op het tweede niveau acteren én de jongste speler op het veld die de ruststand bepaalden op 3-0. Na slordig balverlies van Aké schoof Amin Younes de openingsgoal achter Go Ahead Eagles-doelman Mickey van der Hart, zijn ploeggenoot en centrumverdediger Dominique Heintz schoot even later kiezelhard 2-0 binnen, waarna het net ngentienjarige supertalent Max Meyer van Schalke 04 de 3-0 binnenschoot.

Herstel
Na de pauze gunde Reijnierse ook Feyenoorders Wessel Dammers en Rick Karsdorp, PSV'er Mohamed Rayhi en AZ'er Derrick Luckassen hun debuut, terwijl hij onder anderen Rekik – die zich vrijdag meldt bij het Nederlands elftal – naar de kant haalde. Jong Oranje herstelde zich ook iets van de eerste helft, wat uiteindelijk resulteerde in de eretreffer van Boëtius: hij trof met een hard schot van afstand doel.

De nederlaag tegen de Duitse leeftijdsgenoten betekende een voortzetting van de dramatische reeks van Jong Oranje. Nadat Koster het in juni had overgenomen van Albert Stuivenberg verloren de beloften zowel hun laatste twee groepswedstrijden in de EK-kwalificatie (tegen Jong Georgië en Jong Slowakije) als de twee play-offduels tegen Jong Portugal. De 3-1 in Ingolstadt was zodoende het vijfde opeenvolgende verlies.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.