N'Golo Kanté, de voetbalrobot die in een Mini rijdt

Reacties

Het duel tussen Chelsea en Arsenal is de absolute topper in de 24ste speelronde van de Premier League (zaterdag, aftrap 13.30 uur). VI's Süleyman Öztürk over N'Golo Kanté.

N'Golo Kanté, de voetbalrobot die in een Mini rijdt

Het is misschien een vreemde gedachtekronkel, toch deel ik hem: Chelsea speelt geen 3-4-3, maar 4-5-4. Overal waar je kijkt, staat N’Golo Kanté. Dat gevoel bekruipt je als je wedstrijden ziet waarin hij meedoet. Afgelopen week was hij opnieuw weergaloos in de kraker tegen Liverpool. Dat kon iedereen zien en werd na het duel nog eens bevestigd toen een statistiekje opdook dat hij veertien succesvolle tackles had op Anfield en daarbovenop nog eens negen ballen had veroverd. Dat eerste is een record en het tweede is zijn hobby.

De middenvelder, 25 jaar en pas vier jaar echt prof, heeft de gave gevaar te signaleren voordat het moet ontstaan. Hij heeft een bijna bovenzintuiglijk waarnemingsgevoel. Je gaat denken dat hij een voorgeprogrammeerde voetbalrobot is. Zijn tegenstander altijd een paar stappen vooruit. Hij kijk niet naar de bal, hij kijkt naar de situatie en anticipeert op de toekomst.

Kanté is de enige Premier League-speler met zowel meer dan vijftig tackles als meer dan vijftig intercepties dit seizoen. Tel je de statistieken van die twee disciplines van de afgelopen drie seizoenen bij elkaar op dan doet niemand het beter dan de balveroveraar uit Parijs. Met deze kleine toevoeging: Kanté is pas twee seizoenen actief in Engeland.

Mooier dan de statistieken is de mens achter de wonderbaarlijke voetballer. Down to earth, teruggetrokken, totaal afkerig van alles wat maar neigt naar iets van sterallures. Normaal. Doen. Hij kan zo op de verkiezingsposter van de VVD.

Een van zijn voetbalvrienden uit de tijd dat hij nog bij de amateurs speelde vertelde dat hij nog altijd op hetzelfde nummer bereikbaar is. En keurig terug-sms’t . De volgende anekdote is misschien nog wel mooier. Toen hij overstapte naar Leicester City bood de club hem een auto aan. Om naar de trainingen te komen. Kanté bedankte vriendelijk en zei dat hij wel zou lopen of gebruik zou maken van de Renault Mégane die hij al had. Omdat de club bleef aandringen koos hij uiteindelijk voor een Mini Cooper. Tot hilariteit en verbazing van zijn medespelers.

Op het veld houdt hij het ook bij het hoogst noodzakelijke, hij lijkt geen ego te hebben. Hij assisteert de verdediging, als een soort eenmansmuur, hij ís het middenveld en duikt ook nog regelmatig op in de buurt van de aanvallers. Hij ruikt gevaar, breekt een aanval af en neemt weer positie in. Het klinkt heel simpel allemaal, maar een tweede Kanté is er op dit moment niet. Leicester City is volledig ingestort na zijn vertrek. Omdat zij nu niet meer met twaalf, maar gewoon met elf man spelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.