NFL-legende Tom Brady wil in Birmingham Amerikaans sprookje schrijven

Reacties

Groot nieuws in de Verenigde Staten en Engeland: Tom Brady wordt mede-eigenaar van Championship-club Birmingham City. De NFL-legende lijkt met de club uit Birmingham een nieuw Wrexham AFC-verhaal te willen schrijven.

NFL-legende Tom Brady wil in Birmingham Amerikaans sprookje schrijven
© Pro Shots

Birmingham City maakte het nieuws donderdagochtend bekend via de officiële kanalen. Brady wordt minderheidsaandeelhouder van de club, die inmiddels alweer twaalf jaar op het één-na-hoogste niveau van Engeland speelt. De 46-jarige Amerikaan gaat in eerste instantie een rol bekleden als voorzitter van de raad van advies van Birmingham City.

Daar gaat hij volgens Birmingham zijn expertise inzetten om samen met de wetenschappelijke afdeling van de club de spelers te adviseren over gezondheid, voeding en herstel. Daarnaast zal Brady een belangrijke rol gaan spelen in de marketing van de club.

Marketingkanon
In het marketingverhaal lijkt de verklaring te liggen voor het plotselinge opduiken van Brady. De voormalige American Football-speler, die wereldwijd gezien wordt als de beste quarterback ooit en liefst zeven keer de Super Bowl wist te winnen, heeft namelijk helemaal geen aantoonbare affiniteit met Birmingham of met voetbal.

Dat laatste geeft Brady zelf ook aan in zijn presentatievideo. 'Laten we zeggen dat ik nog veel te leren heb over Engels voetbal', zegt hij met veel typisch Amerikaans charisma. 'Maar ik weet wel veel over winnen en dat succes begint met hard werken als de wereld niet meekijkt. Ik weet ook dat een team niks is als een stad er niet achter gaat staan en dat ik ervan houd om de underdog te zijn.'

'De weg van Birmingham is lang geweest, maar de fans bleven altijd geloof houden. We hebben een nummer dat zegt: "No matter what, keep right on." Ik zal met jullie de weg naar succes bewandelen en kijk er naar uit om jullie snel te zien in het St. Andrews Stadium. Nu is het tijd om aan de slag te gaan.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wrexham AFC
De retoriek van Brady lijkt veel op die van Ryan Reynolds en Rob McElhenney toen zij in november 2020 Wrexham AFC overnamen voor een bedrag van twee miljoen pond. De Amerikaanse eigenaren zorgden ervoor dat Wrexham weer trots werd op de plaatselijke voetbalclub, maar nog veel meer dat Wrexham AFC commercieel gezien een succes werd in de Verenigde Staten.

Toen de club, die inmiddels op het vierde Engelse niveau acteert, deze zomer neerstreek in de Verenigde Staten, werd duidelijk hoe groot de voetbalclub in Amerika is geworden. Duizenden Amerikaanse fans kwamen speciaal voor Wrexham naar de stadions toe om een glimp op te vangen van topscorer Paul Mullin en coach Phil Parkinson.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Brady hoopt met Birmingham City hetzelfde pad te bewandelen. Met veertien miljoen volgers op Instagram en drie miljoen volgers op Twitter heeft de NFL-legende een groot bereik op sociale media, dat hij kan inzetten om van The Blues een groot commercieel succes te maken. Ter vergelijk: Birmingham City heeft 235 duizend volgers op Instagram en 423 duizend op Twitter.

Een voordeel: de stap van Birmingham City naar de Premier League is een stuk kleiner dan die voor de collega’s uit Wales. Birmingham City eindigde afgelopen seizoen als zeventiende in het Championship.

Bekijk hier al onze video's
Meer Birmingham City
Meer over Birmingham City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.